U Zlatom ajngelu izložba "Žudnja za stabilnošću" Bobbi Meier i Aline Sokolove

vv | 1.8.2023. u 13:46h | Objavljeno u Društvo

Radovi čikaške kiparice i bečke slikarice nerijetko su prožeti notom humora, nelagodom i dvosmislenošću

U galeriji Zlati ajngel prošlog je petka, 28. srpnja, otvorena izložba na kojoj se svojim radovima varaždinskoj likovnoj publici predstavljaju dvije umjetnice.

Alina Sokolova, umjetnica rođena u ukrajinskom gradu Užgorodu, koja živi i radi u Beču i Bobbi Meier, umjetnica koja živi i radi u Chicagu, predstavljaju se u galeriji u Gajevoj ulici u godini kada galerija obilježava četvrt stoljeća postojanja.

Za taj slavljenički program predložile su ih Vida Sačić i Eva Kovač, obje obiteljski vezane za galeriju, a danas žive i karijere grade u inozemstvu.

ajngel2.jpg

- Ova je izložba nastala na prijedlog moje kćeri Vide, koja živi u Chicagu i radi kao redovna profesorica na Northeastern Illinois Sveučilištu, te njene sestrične Eve Kovač, povjesničarke umjetnosti u Beču. One u ovom zajedničkom projektu predstavljaju dvije autorice, koje se, iako iz različitih kulturoloških sredina, različitog likovnog jezika i različite generacijske pripadnosti, uklapaju u koncept objedinjen naslovom izložbe "Žudnja za stabilnošću" - rekao je na otvorenju vlasnik galerije Darko Sačić, dodavši kako su radovi čikaške kiparice i bečke slikarice nerijetko prožeti notom humora, nelagodom i dvosmislenošću, povezani zajedničkom zaokupljenošću tijelom, senzualnošću i rodnim izričajem.

Izložba u galeriji Zlati Ajngel vrhunac je suradnje na daljinu između Vide Sačić, umjetnice iz Chicaga i Eve Kovač, povjesničarke umjetnosti iz Beča. One vrlo uspješno varaždinskoj likovnoj publici, kroz pomno odabran postav, pokazuju vrijednost i snagu suradnje, nadilazeći geografske udaljenosti i svladavajući izazove. Ova zanimljiva izložba, koja spaja mekane objekte i slike, za razgled će ostati postavljena do 27. kolovoza.