U Varaždinu otvorena prva Nacionalna biciklistička konferencija Foto: Grad Varaždin

U Varaždinu otvorena prva Nacionalna biciklistička konferencija

Varaždinske vijesti | 15.9.2022. u 11:28h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu je danas, 15. rujna, u Kinu Gaj otvorena prva Nacionalna biciklistička konferencija.

Nacionalna_biciklisticka_konferencija_Varazdin_15092022_1.JPG

Organizator konferencije je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a na početku konferencije sudionicima u ime ministra i organizatora sudionicima se obratio Dražen Antolović, ravnatelj Uprave za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju.

Podršku organizatorima, govoreći o važnosti cikloturizma, dala je Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta. U ime Varaždinske županije sudionicima skupa obratio se Darko Majhen, pročelnik UO za gospodarstvo i europske poslove. U ime Grada Varaždina, sudionike konferencije pozdravio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Nacionalna_biciklisticka_konferencija_Varazdin_15092022_2.JPG

- Izuzetno mi je drago što se prva Nacionalna biciklistička konferencija u Republici Hrvatskoj održava upravo ovdje u Varaždinu. Varaždin je biciklistički grad, bicikliranje je dio naše tradicije. No, tradicija nije dovoljna - istaknuo je Marković.

- Europski pa i svjetski trendovi su usmjereni prema naglom razvoju biciklizma kao dijela ukupne, nove strategije i poimanja mobilnosti. To nije samo posljedica aktualne energetske krize i razvoja ekološke svijesti. Urbani biciklizam postao je hit u urbanom planiranju najrazvijenijih zemalja jer je bicikliranje zdravo, zanimljivo, efikasno, ekonomski prihvatljivo, ekološki održivo. Mi u Varaždinu smo duboko svjesni tih prednosti i u tom cilju radimo u konkretne aktivnosti od početka našeg mandata prošle godine - dodao je.

Nacionalna_biciklisticka_konferencija_Varazdin_15092022_3.JPG

- Početkom mandata postali smo članovi Europske biciklističke federacije koja je vrelo novih ideja i inspiracija. Nastavili smo program sufinanciranja kupnje novih i servisiranja starih bicikla. Izgradnja biciklističke infrastrukture napreduje, uređuju se biciklističke staze i kritična raskršća. U našim planovima ni jedna ulica se ne projektira a da se istovremeno ne razmišlja kako će je koristiti biciklisti. Ovih dana postavljamo nove, sigurnije stalke za parkiranje bicikla, takozvane klamerice. Također, kao poslodavac smo na pragu dobivanja certifikata Bike Friendly Employer – Poslodavac prijatelj bicikliranja. Također, imamo izvrsnu suradnju s udrugom Varaždinski biciklisti s kojima smo pripremili program Europski tjedan biciklizma od 16. do 22. rujna - rekao je Marković.

- Radimo na novom SUMP (Strateški urbani plan mobilnosti). Tema integriranog prijevoza koja uključuje sve dionike u prometu nije nam strana i vodimo računa o tome. Nama ideje ne nedostaju, a u proračunu ćemo izdvajati potrebna sredstva. Varaždin će i dalje pratiti trendove koji su sve izraženiji jer se gradovi koji su bili potpuno orijentirani na promet automobilima pretvaraju u gradove koji svoje javne prostore otvaraju pješacima i biciklistima. Kao primjer dobre prakse ne trebamo gledati daleko na zapad prema Danskoj i Nizozemskoj. Dovoljno je otići do Ljubljane - napomenuo je zamjenik gradonačelnika.

Nacionalna_biciklisticka_konferencija_Varazdin_15092022_4.JPG

- Razrađujemo projekt "Bike to Work" – biciklom na posao, ne samo za djelatnike gradske uprave nego i za djelatnike svih gradskih trgovačkih društava, institucija i ustanova. Svjesni smo da ćemo daljnjim razvojem biciklističke infrastrukture koja će jamčiti sigurnost biciklista, motivirati još više naših građana da ostave automobile u garažama i krenu pedalirati. Nemojte mi krivo shvatiti, mi nismo najavili rat vlasnicima automobila. Štoviše, usporedo s razvojem biciklističke infrastrukture radimo na obnovi ulica, prometnica i parkirališnih mjesta za automobile. Automobilski promet, uključivši tu i javni prijevoz, ostat će i dalje prisutan, no mi ćemo građanima omogućiti uvjete i sigurno korištenje alternativnih prijevoza, te ih tako motivirati i ohrabriti da što više koriste bicikle - kazao je Marković.

Nacionalna_biciklisticka_konferencija_Varazdin_15092022_5.JPG

Tijekom tri dana konferencije u Kinu Gaj bit će održano dvadesetak predavanja, a konferenciju prati 150 sudionika iz cijele Hrvatske. Sudionici konferencije imat će priliku biciklima proći grad te upoznati kulturno-povijesnu baštinu Varaždina.

Više o konferenciji na poveznici: Nacionalna biciklistička konferencija (nacionalnabiciklistickakonferencija.com.hr)

Nacionalna_biciklisticka_konferencija_Varazdin_15092022_6.JPG