U Varaždinu održana 24. tradicionalna manifestacija izviđača i poletaraca "Ulicama Varaždina"

MGA | 21.10.2021. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu je 16. listopada u organizaciji Odreda izviđača “Sirius” po dvadeset i četvrti puta organizirana tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”. Po relativno toplom i sunčanom vremenu na ulicama baroknoga grada i ove su se godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola sjeverne i sjeverozapadna Hrvatske. U akciji je sudjelovalo oko 300 izviđača, članova devet izviđačkih udruga iz Zagreba, Lepoglave, Koprivnice, Krapine, Križevaca, Sv. Martina pod Okićem, Kotoribe, Varaždina i Čakovca. Kratko otvaranje akcije odvijalo se na sportskom igralištu ispred Graberja.
Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, kao jedan od ciljeva akcije je bila promocija Grad Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. Ove godine se u sklopu akcije „Ulicama Varaždina“ održala nacionalna aktivnost Saveza izviđača Hrvatske pod nazivom „Jesenske igre poletaraca regija Sjever“.
U sklopu projekta „Mladi volonter - volontiranje u izazovnim vremenima“, sufinanciranog od strane grada Varaždina, akcija „Ulicama Varaždina“ okupila je petnaestak mladih volontera iz Lepoglave, Čakovca, Zagreba i Varaždina koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ove aktivnosti za djecu.
Dvadeset četiri ekipe izviđača i osam ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igre „Poligon spretnosti“, „Ping-Pong u žlici“ i „Lješnjaci“, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke). Starije ekipe su morale proći ukupno deset, a mlađe devet kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu. Aktivno su sudjelovali i stariji istraživači i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu Studentskog centra.
Akcija „Ulicama Varaždina“ je dijelom natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici u starijoj kategoriji. Tako su prva dva mjesta osvojile ekipa Odreda izviđača „Okić“ iz Sv. Martina pod Okićem dok je treće mjesto osvojila ekipa Udruge skauta „Savski Gaj“ iz Zagreba. U kategoriji domaćina najbolja je bila ekipa 1. družine „IVBUZ“ iz Varaždina dok su dobre rezultate ostvarile i ekipe družina iz Kotoribe i Čakovca.
Organiziranje akcije potpomogao je Grad Varaždin putem sufinanciranja projekata "Mladi volonter – volontiranje u izazovnim vremenima“ i "Eko-Scout – razvoj građanskog odgoja kroz izviđačke metode i program“ te Savez izviđača Hrvatske putem sufinanciranja Jesenskih igara poletaraca regije Sjever.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci