U Varaždinu održan 35. Simpozij Hrvatskog društva za pedijatrijsku pulmologiju

vv | 7.11.2023. u 19:50h | Objavljeno u Društvo

U Hotelu Turist u Varaždinu od 3. do 5. studenoga održan je 35. Simpozij Hrvatskog društva za pedijatrijsku pulmologiju Hrvatskog liječničkog zbora.

Riječ je o redovitom godišnjem sastanku Društva s ciljem razmjene znanja i iskustava, a ovogodišnje izdanje održano je na temu „Opstrukcijske bolesti dišnog sustava u djece”, uz oko 130 sudionika i 25 predavača iz Velike Britanije, Slovenije i Hrvatske.

Otvorenju su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, a svečanost su nastupom uveličali učenici Glazbene škole u Varaždinu.

Vrhunski predavači iznijeli nova saznanja i iskustva

Naime, posljednjih petnaestak godina novosti na području dijagnostičkih i terapijskih postupaka pridonijele su značajnom napretku u skrbi pacijenata s opstrukcijskim bolestima dišnog sustava. To je rezultiralo promjenom određenih preporuka i objavljivanjem novih postupaka obrade i liječenja, odnosno praćenja djece s opstrukcijskim bolestima dišnog sustava.

obv_simpozij_5.jpeg

Stoga se nametnula potreba za organiziranjem simpozija kako bi se na jednome mjestu prezentirale sve praktične i korisne informacije o glavnim dijagnostičkim i terapijskim promjenama u skrbi djece s navedenim bolestima.

- Simpozij je bio jako zanimljiv za specijaliste i specijalizante pedijatre, posebno za subspecijaliste pedijatrijske pulmologije te za liječnike obiteljske i školske medicine i fizioterapeute, zapravo za vrlo široki spektar liječnika. Čuli smo puno novih stručnih spoznaja od vrhunskih predavača iz Hrvatske i inozemstva koji su iznijeli svoja iskustva i stavove u dijagnostici i liječenju brojnih patoloških stanja koja mogu uzrokovati opstrukcije dišnog sustava kod djece, a sve s ciljem poboljšanja mogućnosti liječenja - istaknula je dr. med., spec. pedijatrije, subspec. pedijatrijske pulmologije Nataša Mesarić Antončić.

Dodala je da će uz kvalitetna predavanja i razmjenu kliničkih iskustava, od iznesenih stavova predavača svi prisutni imati profesionalne koristi.

- Naši profesionalni susreti pridonose trajnom razvitku i ugledu pedijatrijske pulmologije, ne samo u Hrvatskoj, već i izvan nje. Stoga smo iznimno ponosni što su naša druženja postala tradicionalna. Zahvaljujem se Lokalnom organizacijskom odboru, Općoj bolnici Varaždin te Klinici za pedijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb na iskazanoj spremnosti i potpori pri organizaciji Simpozija - rekla je Mesarić Antončić.