U Varaždin stiže Damir Šantek - autor prvog hrvatskog ronilačkog putopisa Foto: FOI; VV arhiva

U Varaždin stiže Damir Šantek - autor prvog hrvatskog ronilačkog putopisa

Varaždinske vijesti | 4.4.2024. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

"Ispod površine" je prvi hrvatski ronilački putopis autora Damira Šanteka, koji će biti predstavljen na Fakultetu organizacije i informatike u četvrtak, 4. travnja s početkom u 17:00 sati u prostorijama Info Club-a (podrum FOI 1, Pavlinska 2, Varaždin).

Bit će to u okviru SciBAr-a, FOI-jeva programa neformalne diskusije znanstvenika i/ili autora, koji najčešće uključuje jednu ili više zanimljivih i aktualnih tema namijenjenih široj publici.

O predstavljanju

Ako zaronite u autorove stranice s fantastičnim fotografijama podmorja imat ćete priliku doživjet daleko šire obzore od samog ronjenja. Kroz knjigu se provlače brojne civilizacije, kulture, religije, povijest, sraz čovjeka i mora, neke od najljepših svjetskih plaža, potopljene ljudske sudbine i nadanja, neizmjerno bogatstvo podvodnog svijeta...

Ova druga knjiga autorove trilogije "Gdje misli nestaju" se nakon nekih od najviših i najuzbudljivijih vrhova svjetskih planina spušta ispod površine mora, oceana, jezera, rijeka, pa čak i akvarija i bazena. Autor nam omogućuje uvid u šarene, životom prebogate koraljne grebene, okomite zidove koji se duboko spuštaju u modre dubine i pješčana prostranstva podmorja.

Ljubitelji povijesti moći će se susresti s podvodnim povijesnim nalazištima iz doba starog Rima, srednjovjekovnim brodolomima, brodskim olupinama iz I i II svjetskog rata, kao i onima novijeg datuma. Posjetit ćete podvodne, ali i brojne "kopnene" muzeje, susresti se s morskim psima, ražama, murinama, delfinima, barakudama, ali i rakovima, sipama i cijelom niskom bezbrojnih vrsta riba koje žive u brojnim svjetskim morima od Kariba, Atlantskog i Indijskog oceana do Sredozemnog, Arapskog i Javanskog mora.

Naravno brojne stranice su posvećene i ljepotama hrvatskog podmorja. Brojne povijesne olupine oko otoka Visa ali i diljem naše obale, predivno podmorje Kornata, nevjerojatna nalazišta iz doba Rimskog carstva koncentrirana oko otoka Paga i fantastična Mrežnica idu uz bok razvikanim svjetskim ronilačkim destinacijama.

O autoru

Damir Šantek rođen je 1965. godine u Zagrebu. Godine 1978. primio je nagradu publike za najljepšu skulpturu čitatelja Politike. Pjevao je u brojnim rock-sastavima, uključujući Grafite i Gloria II, s kojom je kao autor tekstova i pjevač izdao EP 1987. godine. Stripove je objavljivao u Studentskom listu, a pjesme i kratke priče u Valu, RIVAL-u, Rukopisima, Fanzinu i Četvrtom oktobru.

Kao novinar pisao je za Oko (novine za kulturu), Heroinu (rock-magazin), Zapad (dnevne novine) i Svijet. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a stručne i znanstvene članke objavljivao je u Strojarstvu, Polimerima, PC Chipu, EGE, infoTRENDU, WIN INI i Gospodarskom listu. Putopise i danas objavljuje u časopisima Hrvatski planinar, Scubalife, Outdoors i Planinski vestnik.

Kao menadžer radio je u Hrvatskoj poštanskoj banci, Sberbanci, Volksbanci i Magmi, a danas predaje u Srednjoj školi u Oroslavju. Objavljivao je fotografije u brojnim časopisima, a osvojio je i brojne nagrade i prva mjesta na foto-natječajima, npr. National Geographic Hrvatska i Österreichischer Alpenverein. Krajem 2022. izdao je prvu knjigu putopisne trilogije "Gdje misli nestaju" u izdanju Mozaik knjige. Planinario je i ronio po svim kontinentima osim Australije.

Predstavljanje je otvoreno za svu zainteresiranu javnost!

foi_predstavljanje_prvog_ronilackog_putopisa_najava.jpg