U pripremi 9. hrvatski festival kiparenja motornom pilom

Varaždinske vijesti | 25.5.2024. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Društvo za sportsku rekreaciju Salinovec, pod pokroviteljstvom Grada Ivanca, organizira 9. hrvatski festival kiparenja motornom pilom koji će se održavati u subotu i nedjelju 15. i 16. lipnja 2024. godine s početkom u 09:30 sati u parku nove osnovne škole Salinovec i donijeti svestranu izložbu kreativnosti, umjetnosti i vještine kroz jedinstvenu upotrebu motornih pila kao alata za stvaranje skulptura. I ove godine festival je dio programa obilježavanja dana Grada Ivanca.

Smješten u slikovitom okruženju prirode u malom mjestu Salinovec na području grada Ivanca, festival okuplja umjetnike iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, koji koriste motornu pilu kao svoje glavno oruđe za oblikovanje drva.

Ovi majstori kipari demonstriraju svoje umijeće i tehniku kako bi stvorili nevjerojatne skulpture iz jednog komada drveta.

Festival pruža posjetiteljima priliku da promatraju sam proces stvaranja skulptura od početka do kraja. Svatko tko posjeti festival ima priliku vidjeti umjetnike kako izrađuju veličanstvene figure, životinje, apstraktne oblike i mnoge druge fascinantne kreacije.

Gledatelji će biti zadivljeni brzinom, preciznošću i kreativnošću koju umjetnici pokazuju dok koriste motornu pilu kako bi oblikovali drvo.

Ovogodišnje izdanje festivala kiparenja motornom pilom će biti najveće do sada, s dosad najvećim brojem sudionika, čak do 17 sudionika od kojih je 10 iz inozemstva (Slovačka, Slovenija i Mađarska).

Dakle, 15. i 16. lipnja, rezervirajte vrijeme u svom kalendaru i pripremite se za nevjerojatno iskustvo na 9. hrvatskom festivalu kiparenja motornom pilom. Doživite spoj umjetnosti i prirode, i istražite maštovite skulpture koje oduzimaju dah.

Preliminarni program:
1. DAN (15.06.2024.)
09:30 – Svečano otvaranje 9. hrvatskog festivala kiparenja motornom pilom
10:30 – Početak kiparenja motornim pilama
13:00 – Pauza za ručak za sudionike,
14:00 – Nastavak kiparenja motornim pilama
17:00 – Završetak kiparenja motornim pilama

2. DAN (16.06.2024.)
09:00 – Nastavak kiparenja motornom pilom
13:00 – Pauza za ručak za sudionike
15:00 – Disciplina „Speedcarving“ brzinsko oblikovanje drvenih figura u trajanju od 40 min
16:00 – Licitacija skulptura izrađenih u disciplini Speedcarving
17:00 – Završetak kiparenja motornim pilama
17:30 – Proglašenje pobjednika speedcarvinga i podjela zahvalnica i plaketa te zatvaranje festivala