U ponedjeljak otvaranje izložbe radova Anite Kos u P4 Foto: P4

U ponedjeljak otvaranje izložbe radova Anite Kos u P4

Varaždinske vijesti | 27.3.2021. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak, 29. ožujka s početkom u 19 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 bit će otvorena samostalna izložba radova Anite Kos.

Izložbu organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA, a time se nastavlja ciklus programa Podrum ponedjeljkom. Izložba će za javnost biti otvorena do 10. travnja.

Autorica vizualnim jezikom pokušava prikazati dio svojih razmišljanja i zaokupljanja. Priroda, povezanost prirode i čovjeka uvijek joj je velika inspiracija i izvor ideja. Doslovno i metaforama uglavnom tehnikom kolaža na papiru nastoji povezati čovjeka i prirodu. U radovima spaja čovjeka sa zemljom, prirodom, sa svojim korijenima. Stvara atmosferu koja promatrača uvlači u fragmentne prizore i nastoji odvući promatrača od uobičajenog pogleda i razmišljanja.

Anita je rođena 1994. godine u Zaboku. Završila je Srednju strukovnu školu, grafički dizajn u Varaždinu nakon koje upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti, likovnu pedagogiju u Rijeci. Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Jan Matejko u Krakovu kao Erasmus student. Dobila je Nagradu Akademije 2019. za postignut uspjeh na diplomskom studiju. Radila kao junior animator, ilustrator u animacijskom studiju u Zagrebu.

Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. U svojim radovima balansira između crtanja tintom, kolaža na papiru, ulja na platnu i animacije. Njezini kontinuirani izvori ideja su odnosi između ljudi i prirode – teme koje se uvijek iznova pojavljuju u radovima. Koristeći metafore i nazive radova pokušava pomaknuti promatračevo razmišljanje te dopustiti mnogo različitih narativa, drugačijih interpretacija, ali i priliku da se uoči temeljna nit i ideja.

Organizatori mole posjetitelje da se zbog Covid-19 pridržavaju protuepidemioloških preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ulaz na izložbu neće biti mogući bez maske.