PODRUM PONEDJELJKOM Skupna izložba u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4

Varaždinske vijesti | 8.1.2023. u 15:50h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak, 9. siječnja s početkom u 19 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 bit će otvorena skupna izložba, na kojoj će još jednom dio svojih radova izložiti autorice i autori koji su izlagali u 2022. godini kroz program "Podrum ponedjeljkom".

U relativno kratkom vremenskom razdoblju od nepune tri godine, varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA je organizirajući program "Podrum ponedjeljkom" priredio 43 izložbe mladih afirmiranih, ali i neafirmiranih umjetnika, kao i nekoliko već etabliranih autora, pretvorivši tako preuređeni podrum Centra P4 u Preradovićevoj ulici u zanimljivu galeriju i respektabilan izlagački prostor.

Na javni poziv "Podrum ponedjeljkom" prošle se godine prijavilo više mladih autora s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske   i Koprivničko-križevačke županije, a selekcijska komisija odabrala je najkvalitetnije prijave.

Podsjetimo, prošle su godine izlagali Lana Deković i Tea Domislović, Dominik Višnjić, Sven Tomašić, Lea Labaš, Martina Ipša i Jurica Galeković, a ova će skupna izložba biti prilika za prisjećanje na radove koje su ovi mladi umjetnici u okviru „Podruma ponedjeljkom“ izlagali 2022. godine.

Treću sezonu programa „Podrum ponedjeljkom“ osim izložbi autora odabranih u okviru javnog poziva, obilježilo je i nekoliko nekoliko neobično zanimljivih likovnih događanja što su izazvala veliko zanimanje varaždinske publike.

Svakako treba izdvojiti međunarodnu izložbu pod nazivom „Mr. Bacon and the Dateless twelve”, zatim skupnu izložbu skulptura pod nazivom "Transformacije" na kojoj su se predstavili Mirna Savić, Adrian Marok, Ivan Nestić i Petar Ćujo zagrebački akademski kipari udruženi u grupu MKZ odnosno Mladi kipari Zagreba, izložbu fotografija tri člana varaždinskog Foto kluba Sloboda i to Foto studija Merlić, Branka Težaka i Andreja Švogera pod nazivom "Ljudi".

Na jednoj od izložbi svoje su stvaralaštvo predstavili polaznici Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost Varaždinske županije, mladi daroviti likovnjaci s našeg područja, a izlagali su i članovi  grupe za likovnu kulturu za djecu koja je djelovala kroz 2021./2022. školsku godinu pod mentorstvom voditelja i člana udruge VANIMA, mag.educ.art. Ivana Mladenovića.

Svakako treba spomenuti i izložbu fotografija pod nazivom "Drugi pogled" nastalu kao rezultat jednomjesečne fotografske radionice koju je za članove udruge SUNCE Varaždin vodila Monika Ruska, vanjska suradnica VANIME.

Recimo na kraju da Vanima  „Podrum ponedjeljkom“ organizira uz potporu grada Varaždina i Ministarstva kulture i medija, a nakon natječaja što će uskoro biti objavljen kreće i 4. sezona koja će sasvim sigurno pridonijeti obogaćivanju kulturnog i izložbenog programa u gradu.