U petak svečano otvorenje 52. Varaždinskih baroknih večeri Foto: Grad Varaždin; Varaždinska županija

U petak svečano otvorenje 52. Varaždinskih baroknih večeri

Varaždinske vijesti | 21.9.2022. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

Koncertom Irish Baroque Orchestra pod umjetničkim ravnanjem Toma Fostera te uz nastup mezzosopranistice Katie Bray, u petak, 23. rujna započet će 52. Varaždinske barokne večeri.

Tijekom dvotjednog održavanja festivala, sve do 9. listopada posjetitelje očekuje više od 30 koncerata s više od 300 izvođača na 20 različitih lokacija u Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Ovogodišnja zemlja partner ovom jedinstvenom nacionalnom, ali i međunarodno priznatom i afirmiranom festivalu je Irska.

O suradnji sa zemljom partnerom Irskom, programu svečanog otvorenja i popratnim programima, na završnoj konferenciji govorili su gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, zamjenica župana Silvija Zagorec, veleposlanik Irske Nj. E. g. Ruaidhri Mark Dowling, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri maestro Davor Bobić i ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

varazdinske_barokne_veceri_press_najava_20092022_5.jpg

- Varaždin će od petka biti u stilu baroka. Iako smo barokni grad, ovih sedamnaest dana za vrijeme trajanja 52. Varaždinskih baroknih večeri će imati poseban barokni štih, ali i poseban irski štih. Zahvaljujem se zemlji Irskoj koja je sjajan partner ovogodišnjih baroknih večeri i koja nam je omogućila dolazak više od stotine irskih umjetnika u Varaždin, i to na njihov trošak – rekao je Bosilj.

Dodao je kako je Grad Varaždin ponosni domaćin i da su ovo najkvalitetnije Varaždinske barokne večeri dosad.

varazdinske_barokne_veceri_press_najava_20092022_7.jpg

- Letvicu smo digli zaista visoko i to što je ovaj tim uspio organizirati ove godine, teško će se nadmašiti – naglasio je gradonačelnik.

Zamjenica Zagorec u svom je govoru istaknula kako Varaždinska županija prepoznaje značaj Varaždinskih baroknih večeri, jer je taj Festival svojevrstan promotor i grada Varaždina i Varaždinske županije, u kojoj će, organizatori, uvijek imati stabilnog partnera. Naglasila je kako je cjelokupni program 52. Varaždinskih baroknih večeri vrhunski.

varazdinske_barokne_veceri_press_najava_20092022_6.jpg

Ujedno je podsjetila kako će u ponedjeljak, 26. rujna s početkom u 20 sati u Županijskoj palači biti održan jedinstveni koncert u Hrvatskoj koji objedinjuje mlade glazbenike četiri akademije sa umjetničkim obrazovanjem u Hrvatskoj - Zagreb, Split, Osijek i Pula. Oni će izvesti djela Georga Phillipa Telemanna, jednog od velikih baroknih skladatelja.

U sklopu VBV-a održat će se i niz popratnih sadržaja objedinjenih u programu "Total Baroque" te tradicionalna Međunarodna izložba cvijeća s otvorenjem 22. rujna, a Festival će kao i prethodnih godina završiti dodjelom nagrada Ivan Lukačić i Jurica Murai, te tradicionalnim koncertom nagrađivanih učenika varaždinske Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar.

varazdinske_barokne_veceri_press_najava_20092022_4.jpg

varazdinske_barokne_veceri_press_najava_20092022_3.jpg

varazdinske_barokne_veceri_press_najava_20092022_2.jpg

varazdinske_barokne_veceri_press_najava_20092022_1.jpg