U petak komemoracija kod spomen križa na grobištu Dravska šuma

Varaždinske vijesti | 26.10.2023. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin i ove će godine, u povodu blagdana Svih svetih, odati počast žrtvama poratnih stradanja i likvidacija Drugog svjetskog rata i poraća, i to 27. listopada kod spomen obilježja Dravska šuma u Varaždinu.

Program, petak 27. listopada:
- 14:45 – okupljanje na parkiralištu kod spomen križa na grobištu Dravska šuma Varaždin
- 15:00 – hrvatska himna – Zbor Arka
– polaganje vijenaca i paljenje svijeća (prigodna riječ)
– molitva: predvodi vlč. Ivica Cujzek, župnik župe Sv. Fabijana i Sebastijana Varaždin
– Zbor Arka - prigodna pjesma

- Spomen križ grobišta Dravska šuma podignut je i u spomen na žrtve Varaždina, varaždinskih zatvora i logora, kao i za one čija su tijela potkraj svibnja, lipnja i srpnja 1945., nošena maticom rijeke Drave iz smjera Slovenije, rijekom Dravom "plutala" prema istoku. 19. lipnja 2004. godine križ je blagoslovio mons. Marko Culej, prvi varaždinski biskup - napominje Franjo Talan, predsjednik Društva.

Između ostalih, vijenac će zajedno položiti i izaslanstva Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Povodom blagdana Svih svetih, članovi Društva zapalit će svijeće i na ostalim mjestima stradanja kod postavljenih spomen obilježja - na grobnici Sep u Gornjem Hrašćanu, Ksajpa – Šenkovec, Pancerica Otok Virje, grobištu Leš – Kotoriba, Savica – Beretinec, "Križara" – Veliki Lovrečan, Vratišinec, šuma Gaj Strmec Podravski, Kolnjak – G. Kneginec, Čukovec kod Ludbrega i ostalim lokacijama, kao i u spomen na preminule članove Društva osnovanog 20. rujna 2000. godine.