U Njemačkoj i Švicarskoj dogovorene nove glazbene suradnje i projekti Foto: Glazbena škola Varaždin

U Njemačkoj i Švicarskoj dogovorene nove glazbene suradnje i projekti

Varaždinske vijesti | 25.1.2022. u 20:13h | Objavljeno u Društvo

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri Raymond Rojnik i ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić prošlog su tjedna boravili u Njemačkoj i Švicarskoj, gdje su obavili razgovore o novim glazbenim suradnjama Varaždinskih baroknih večeri i varaždinske Glazbene škole.

U okviru dugogodišnjeg službenog partnerstva gradova Varaždina i Ravensburga, već se niz godina održava i uspješna suradnja glazbenih škola ovih gradova. Na sastanku sa ravnateljem Glazbene škole u Ravensburgu Haraldom Hepnerom, voditeljicom zbora i gudačkog orkestra Glazbene škole u Varaždinu Dadom Ruža i voditeljem puhačke sekcije Glazbene škole u Varaždinu Nikolom Novakom, razgovarali su o novom zajedničkom projektu.

24012022_radni_Sastanak_u_Ravensburgu.jpg

Suradnja ovih dviju glazbenih škola iznjedrila je novi glazbeni projekt koji će, uz potporu i suradnju Koncertnog ureda Varaždin, biti najprije predstavljen publici u Ravensburgu povodom proslave 50. obljetnice postojanja ravensburške glazbene škole, a nakon toga i varaždinskoj publici na open air koncertu u lipnju 2022. Nakon “The Genesis Suite” britanskog skladatelja Tolge Kashifa, ove će godine učenici dviju prijateljskih glazbenih škola na dva zajednička koncerta izvesti djelo “The Queen Symphony” istog skladatelja.

- Nesumnjivo će korist od ove turneje biti višestruka, jer će pokazati značaj kulturne suradnje kao najboljeg oblika produbljivanja veza među narodima. Ovi projekti koji tek predstoje Glazbenoj školi u Varaždinu od izuzetnog su značaja jer ju potvrđuju kao jednu od vodećih institucija na području glazbenog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a također omogućuju Školi da širi svoj međunarodni utjecaj i produbljuje veze s najeminentnijim institucijama i osobama u Njemačkoj i Švicarskoj - istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

U cilju produbljivanja planiranog partnerstva Varaždinskih baroknih večeri i suradnje sa Bachfestivalom, ravnatelji su se u Schaffhausenu uz prisustvo Slobodana Mikaca, generalnog konzula Republike Hrvatske u Zűrichu susreli s predstavnikom za kulturu grada Schaffhausena, izvršnim direktorom festivala - Jensom Lampaterom, a koji ujedno obnaša funkciju umjetničkog direktora tamošnjeg Gradskog kazališta.

Bachfestival koji se ove godine održava krajem svibnja, specifičan je po tome da je svako festivalsko izdanje usredotočeno na određenu specifičnu tematiku i sadrži jedinstveno osmišljene koncerte, omogućujući višestruke veze s drugim skladateljima, epohama i glazbenim stilovima. Festival 2022. godine povezuje glazbu prošlosti sa skladateljima današnjice, s brojnim svjetskim premijerama, narudžbama, ali i crossover projektima.

Ovaj cijenjeni festival pokazao kao veoma zanimljiv partner varaždinskom festivalu, a posebno je zanimljivo kako dva prijateljska grada povezuje upravo poseban odnos prema baroknoj glazbi. Također, na sastanku je dogovoreno uspostavljanje čvršćih odnosa sa glazbenom školom u Schaffhausenu na nekim novim glazbenim projektima u skoroj budućnosti.

U Konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu generalni konzul Slobodan Mikac organizirao je sastanak s Williamom Dickinsonom, autoritetom za baroknu glazbu. Razgovor je bio usmjeren prema stvaranju novog oblika suradnje i uloge Švicarske Konfederacije kao zemlje partnera na Varaždinskim baroknim večerima. Dickinsona je oduševila dugogodišnja tradicija održavanja festivala barokne glazbe u Varaždinu te je prilikom sastanka naglasio važnost sustavnog obrazovanja na specijaliziranim odjelima za ranu glazbu u sklopu glazbenih obrazovnih institucija.

24012022_radni_Sastanak_u_konzulatu.jpg

Ravnatelji su se na radnom sastanku u Bernu susreli sa veleposlanicom Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji NJ. E. Andreom Bekić, general konzulom Slobodanom Mikacom, sopranisticom Nikolinom Pinko i prof. Mathiasom Behrendsom s Hochschule der Künste Bern. Prilikom posjeta Bernu ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik obavio je i razgovore sa predstavnicima nekoliko baroknih festivala u cilju buduće suradnje sa Varaždinskim baroknim večerima.

24012022_Radni_sastanak_u_Bernu.jpg

- Iznimno smo ponosni što će veleposlanstvo aktivno sudjelovati u pripremama i pregovorima sa Švicarskom Konfederacijom oko partnerstva sa Varaždinskim baroknim večerima 2023. godine - istaknuo je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, zahvalivši na dobrodošlici, te prijemu hrvatskoj veleposlanici u Švicarskoj Konfederaciji Nj. E. Andrei Bekić, naglasivši kako je povezivanje i partnerstvo sa Švicarskom Konfederacijom bitno i za varaždinski kulturni život jer je ono dokaz kako su Festival i grad Varaždin prepoznati kao grad kulture i daleko izvan hrvatskih granica.