Bartolec u Manchesteru povodom obljetnice O. Wildea i prvog albuma The Smiths

vv | 24.1.2024. u 22:56h | Objavljeno u Društvo

U Manchesteru, točnije Salford Lads Clubu, varaždinski nakladnik i esejist Robertino Bartolec održat će u četvrtak predavanje povodom 170 godina od rođenja Oscara Wildea, odnosno 40 godina od objavljivanja prvog albuma globalno utjecajne manchesterske pop/rock skupine The Smiths na čiju je poetiku izravno utjecao Oscar Wilde.

Naglasak predavanja bit će na estetičkom i motivskom presjecanju "Salome" Oscara Wildea i "Salome" Miroslava Krleže, koju Krleža stvara inspiriran Wildeovom dramom (prva verzija Krležine "Salome" stvarana je točno prije 110 godina).

Prema voditeljima Salford Lads Cluba - na čiji će poziv Bartolec održati predavanje te predstaviti dvije autorske/uredničke knjige: Oscar Wilde & Miroslav Krleža "Saloma" /  "Le Compromis de Salome" - ovo je prvo gostovanje nekog Hrvata u Manchesteru, uz London najveće i najznačajnije kulturno središte britanskog kraljevstva, s predavanjem umjetničkog karaktera i tematike.

Prije Manchestera, Bartolec je održao predavanja u Parizu i Beogradu, a slijedi i u Ljubljani, 30. siječnja, što govori da je njegov rad (više) prepoznat u inozemstvu, odnosno suvremenoj europskoj kulturnoj sceni.