Štogod ujutro jedemo, gotovo uvijek ponavljamo jednu specifičnu pogrešku: naš obrok sastavljen je pretežito ili čak isključivo od ugljikohidrata.
Nemojte pogrešno shvatiti, ugljikohidrati su dobri, pogotovo ako su kvalitetni i dolaze iz cjelovitih namirnica, no bitna je količina ovog makronutrijenta kojeg svakog jutra obilno jedemo, piše Fashion.hr.
Odmalena smo naučeni da su ugljikohidrati sjajan izvor energije, i da se ujutro svakako trebaju naći na našem tanjuru, što je posve točno. No, ako raspored makronutrijenata na našem tanjuru nije dobar, riskiramo da nepotrebno usporimo svoj metabolizam i do ručka pregladnimo.
Bez obzira koji obrok konzumiramo, pa čak i ako je to doručak, na našem tanjuru treba se naći pola udjela voća i povrća, četvrtina žitarica i četvrtina proteina, poručila je Krista Yoder Latortue, magistrica iz područja javnog zdravstva. Protein je ovdje ključan faktor, a nerijetko ga izostavljamo iz doručka.
- Koliko se osjećate gladni nije rezultat toga koliko jedete, već i toga što jedete. Bez proteina u jutarnjem obroku do ručka ćete pregladniti što znatno povećava vašu šansu da odlučite pojesti nešto loše. Osim toga, ako pola dana preskačete obroke s proteinom, teško ćete ih moći nadoknaditi tijekom dana. Većina žena treba između 80 i 100 grama proteina dnevno, no ta brojka može varirati ako se više krećete - upozorila je.
Znači li to da tako rano svoj organizam trebate opteretiti mesom, inače odličnim izvorom proteina, koje mnogima od nas neće dobro sjesti na želudac? Apsolutno ne: malo svježeg sira, kuhano jaje, jogurt, tofu, humus, pa čak i orašasti plodovi i mahunarke, zadovoljit će vašu jutarnju proteinsku potrebu, piše Fashion.hr.