U Elektrostrojarskoj školi počeo s emitiranjem radio „Novi val- radio koji se gleda“

J.Š./ Varaždinske vijesti | 18.3.2021. u 11:53h | Objavljeno u Društvo

Novi internetski neprofitni radio „Novi val”, smješten u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, službeno je danas na otvorenju predstavio svoju programsku shemu. Radio, čiji je slogan „Radio koji se gleda“, ide u korak sa suvremenim trendovima konvergencije medija, spajajući vizualni s audio izričajem. Dio programa se, naime, emitira u video-streamingu, tako da slušatelji, odnosno gledatelji mogu i vidjeti ono što se događa u radijskom studiju.

Programsku shemu i zaposlenike ukratko je predstavila glavna urednica radija Andrea Žigić Dolenec navodeći da joj je osobito zadovoljstvo što je dio jedne uspješne priče koju kreiraju mladi talentirani ljudi.

- Radio Novi val je novi pristup radiju u ovim lokalnim okvirima. Naš je zadatak bio osmisliti program za što širi krug slušatelja različitih generacija i u tome smo uspjeli. Naš jutarnji i prijepodnevni program, koji vodimo kolegica Viktorija Žunec i ja, namijenjen je onima koji žele čuti kvalitetnu informaciju, poslijepodnevni program je zabava uz Edu Drakulića kojeg poznajete kao pjevača Mejaša. Večernji program namijenjen je glazbi za mlade, uz nastupe Dj-a, uživo. Svakog dana u 18 sati možete slušati naše specijalizirane tematske emisije o medijskoj pismenosti, čitalačkoj pismenosti ili kulturnoj baštini, popularnim i aktualnim temama te sportu. Objavljujemo radove učenika polaznika Centra izvrsnosti za hrvatski jezik, radove sudionika natjecanja u Lidranu, surađujemo sa studentima FOI-ja koji kreiraju svoju studentsku emisiju. Surađujemo s profesorima ove škole i sa školskih psihologom koji imaju svoje emisije. Naša voditeljica Centra izvrsnosti za hrvatskih jezik Valenitna Šinjori uređuje i vodi emisiju o čitalačkoj pismenosti. Imamo i profesionalnih novinara za sport i stručnu osobu za kulturnu baštinu. Sve su to ljudi različitih profila, različitih zanimanja, različitih godina koji sudjeluju u stvranju ovog programa i ja sam počašćena što mogu raditi s njima – rekla je urednica i voditeljica Andrea Žigić Dolenec.

Ravnatelj Elektrostrojarske škole, Igor Kos tim je povodom zahvalio Varaždinskoj županiji na podršci navodeći da je ovaj projekt dio mozaika škole te da je znanje nešto što će u 21. stoljeću biti prevaga oko toga tko će napredovati ili ostati na marginama.

- U Elektrostrojarskoj imamo tri centra izvrsnosti, sa tehnologijama i opremom. Uskoro ćemo imati i zvjezdarnicu. Da bi to sve skupa bilo moguće treba puno energije, znanja i podrške, a podrška Županije postoji. Imamo izvrsni tim kojeg čine učenici naše škole i bez toga svega ne bi bilo ništa. Dodijeljena sredstva od oko 200.000 kuna u odnosu na druge projekte su sitna ulaganja, ali opet i ta manja sredstva su pametno uloženi novci koji će se kasnije multiplicirati. Imamo već spremne dodatne projekte i želimo da ovaj radio ima svoju održivost i sam stvara svoju dodatnu vrijednost – rekao je ravnatelj Kos.

Radio je ujedno i kabinet u kojem učenici za zanimanja medijski tehničar te polaznici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik imaju priliku, pod vodstvom profesionalnih novinara i voditelja te medijskih specijalista, na stvarnom primjeru, učiti kako se kreiraju medijski sadržaji u skladu s pravilima struke.

Valentina Šinjori, voditeljica Centara izvrsnosti iz hrvatskog, čiji će učenici i sami koristiti studio i tehniku, kazala je kako je temeljni cilj stvoriti pozitivno okruženje u kojem oni mogu iskoristiti svoje sposobnosti te da da ju veseli što su nekadašnji polaznici Centara izvrsnosti danas kolege u radijskom studiju.

Službenom otvorenju i svečanom početku rada radija „Novi val“ prisustvovao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima.

Župan Radimir Čačić kazao je kako ovaj radio u okviru škole predstavlja ulaganje u znanje, obrazovanje i kreativnost koji su 21. stoljeću ključni resurs.

- U Županiji na tome radimo, a ozbiljan dio te priče je Elektrostrojarska škola. Ovo je radio koji se gleda i on prati trendove na medijskoj sceni gdje se pojedini mediji spajaju te je dio edukativnog procesa i kvalitetnog informiranja javnosti. U opremanje radijskog studija uloženo je 170.000 kuna što možda nije veliki iznos, ali puno je veća vrijednost ono na što se to nadograđuje, a to je stručan i obrazovan kadar koji ovdje radi. Oni su temelj i bez njih se ovo ne bi moglo napraviti – istaknuo je župan koji je posebno bio impresioniram uređenjem radijskog studija.

Otvorenju su nazočili savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Galerija slika