FOTO "Pčele su važne jer one rade med, a med jedemo da budemo zdravi" Foto: Varaždinska županija

FOTO "Pčele su važne jer one rade med, a med jedemo da budemo zdravi"

Varaždinske vijesti | 19.5.2023. u 20:13h | Objavljeno u Društvo

Pčele su nam važne jer one rade med, a med jedemo da budemo zdravi. One lete od cvijeta do cvijeta, uzimaju sok i onda taj sok odnesu u košnicu gdje je jako velika gužva i tamo naprave med. Pčela se ne treba bojati jer one piknu samo kada se nas uplaše.

To su samo neki od odgovora djece iz Dječjeg vrtića "Bubamara" iz Općine Kneginec Gornji, a koja su se mogla čuti povodom Svjetskog dana pčela koji se obilježava 20. svibnja.

svjetski_dan_pcela_vrtc_kneginec_19052023_3.jpg

Program su organizirali članovi Udruge pčelara "Varaždin Breg", uz podršku općina Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Varaždinske županije.

svjetski_dan_pcela_vrtc_kneginec_19052023_7.jpg

- Želja naše udruge bila je da upoznamo mališane i učenike nižih razreda s pčelama, zašto su one važne, koji su to pčelinji proizvodi. Ujedno smo im demonstrirali i malu košnicu gdje su djeca mogla vidjeti kako pčele žive i rade, a imali su priliku i obući zaštitna odijela te uživati u medu i medenjacima. Smatramo da na ovakav način, kada smo među djecom, puno više možemo učiniti na njihovom osvješćivanju o važnosti pčela u očuvanju bioraznolikosti – rekao je, između ostalog, predsjednik Udruge pčelara "Varaždin Breg" Vedran Podbojec.

svjetski_dan_pcela_vrtc_kneginec_19052023_12.jpg

Ravnateljica Dječjeg vrtića "Bubamara" Mirjana Sekol zahvalila je pčelarima na prezentaciji njihovog rada i pčelarstva.

- Našu djecu učimo živjeti u skladu s prirodom i važno nam je da se djeca na konkretnom primjeru upoznaju s biljnim i životinjskim svijetom. Osim što su danas imala mogućnost upoznati se s načinom života pčela, educirati se zašto su one toliko važne, djeca su ove dane zajedno sa svojim odgojiteljicama crtala, slikala, izrađivala košnice i cijeli vrtić nam je u znaku Svjetskog dana pčela – rekla je ravnateljica.

Obilježavanju Svjetskog dana pčela prisustvovali su načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek i župan Anđelko Stričak.

svjetski_dan_pcela_vrtc_kneginec_19052023_14.jpg

- Pčele su nam od izuzetne važnosti. One su globalno najvažniji oprašivači. Čak 90 posto bilja postoji zbog njih – zbog toga je iznimno velika uloga pčela u očuvanju biološke raznolikosti i ekosustava, o kojima ovisi poljoprivredna proizvodnja. Kako posljednjih godina, što zbog klimatskih promjena, korištenja pesticida, svjedočimo da su pčele sve ugroženije, apeliram na sve naše građane da vode brigu o našim pčelama. Jer, da nema njih, pitanje je kako bi izgledao naš svijet i bi li ga uopće bilo – izjavio je župan Stričak pohvalivši rad pčelarskih udruga na području Varaždinske županije koje, osim što vode brigu o pčelama i proizvodnji meda, svoje aktivnosti usmjeravaju i na edukaciju građana.

Udruga "Varaždin Breg" osnovana je 2021. godine s ciljem okupljanja pčelara s područja Općine Gornji Kneginec, kao i svih susjednih općina. Udrugu čini 40-ak članova, od pčelara hobista do profesionalnih pčelara, a trenutno imaju između 1.500 i 2.000 pčelinjih zajednica. Inače, na području Varaždinske županije djeluje pet pčelarskih udruga s 330 članova i više od 15.000 pčelinjih zajednica.

Kako su mališani proslavili Svjetski dan pčela pogledajte u fotogaleriji: