Turski veleposlanik posjetio Glazbenu školu u Varaždinu, dogovorena suradnja Foto: Glazbena škola Varaždin

Turski veleposlanik posjetio Glazbenu školu u Varaždinu, dogovorena suradnja

Varaždinske vijesti | 2.12.2022. u 10:14h | Objavljeno u Društvo

Njegova ekselencija Yavuz Selim Kiran, veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj, sa sjedištem u Zagrebu, posjetio je Varaždinsku županiju te se tom prilikom susreo s predstavnicima Varaždinske županije i predstavnicima najvažnijih kulturnih institucija u gradu Varaždinu.

Nakon sastanka sa županom Anđelkom Stričakom u Županijskoj palači, Njegova Ekselencija Yavuz Selim Kıran, u pratnji ravnatelja Turkog kulturnog centra Yunus Emre, Fuata Korkmaza, i profesora Fatiha Erkina Mahmuda te ravnatelja Koncertnog ureda Varaždin Raymonda Rojnika, posjetio je Glazbenu školu u Varaždinu gdje ga je Davor Matačić, ravnatelj Škole, upoznao s bogatom tradicijom i visokom kvalitetom glazbenog obrazovanja od 1828. godine.

Yavuz_Selim_Kiran_Varazdin_01120222_3.jpg

Ravnatelj Matačić upoznao je Veleposlanika Kırana s aktualnostima, navodeći kako je Škola nedavno pristupila udruzi Young Music Talents Europe te kako intenzivno njeguje međunarodnu suradnju s ponajboljim europskim glazbeno – obrazovnim institucijama, a nedavno je započela i uspješnu suradnju sa Turskim kulturnim centrom Yunus Emre.

Veleposlanik Kıran je upoznat i s izvanrednom suradnjom između Škole i Koncertnog ureda Varaždin te je potom predložio mogućnost suradnje učenika Škole s glazbenicima iz Turske koji bi idućeg proljeća trebali nastupiti u Varaždinu u sklopu proslave 100 obljetnice moderne Turske države. Također je najavio ravnatelju Matačiću mogućnost stipendiranja budućih studenata na turskim sveučilištima i konzervatorijima.

Na kraju posjeta, veleposlanik Kıran kratko je nazočio satu klavira učenika Adama Kosa u klasi profesora Danijela Ota, a nakon toga, sa suradnicima je posjetio i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu gdje je održao kratak sastanak sa intendanticom Senkom Bulić.

Yavuz_Selim_Kiran_Varazdin_01120222_2.jpg

Yavuz_Selim_Kiran_Varazdin_01120222_1.jpg