Debljanje je glavni uzrok rasta trbuha, no ponekad nagle i nepoželjne promjene na ovom djelu nisu uzrokovane nakupljanjem masnog tkiva, već nekim drugim faktorima.
Ako ste primijetili da vam je trbuh naglašeniji nego inače, prepoznajte uzrok na vrijeme i riješite problem, savjetuje Zadovoljna.hr
NAPUHANI TRBUH
Naglašen, okrugao trbuh tvrd na dodir koji je ujutro ravan, a poslijepodne postaje sve naglašeniji. Koža je zategnuta na dodir, a osjećaj je kao da ste 'progutali' balon. Ova vrsta trbuha postaje izrazito naglašena nakon obroka, a neobično je to što se te promjene ne odražavaju na vašoj kilaži. Glavni uzrok je teško probavljanje hrane i nakupljanje plinova tijekom razgradnje hrane u želucu, a potom i u crijevima. Tijekom probavnog procesa, bakterije koje su odgovorne za fermentaciju hrane mogu proizvesti 6 do 8 litara plinova. Ovaj efekt može uzrokovati prejedanje, ako jedete prebrzo te gutate zrak i neredovito te ako tijelo nije sposobno razgraditi neke sastojke iz hrane (poput glutena ili masnoće)
TRBUH OD STRESA
Trbuh je naglašen prema naprijed i počinje visoko, gotovo ispod grudi, ali je puno mekši i više obješen nego alkoholni. Ova vrsta trbuha posljedica je ubrzanog načina života, što je postalo dio naše svakodnevice. U stresnim situacijama tijelo počinje lučiti kortizol - hormon koji sudjeluje u regulaciji ugljikohidrata, masti i proteina. Povišeni kortizol potiče oslobađanje šećera, a sve kako bi tijelo imalo dovoljno energije da se obrani. Taj višak energije ostaje u tijelu neiskorišten te se pretvara u masne zalihe. Ako smo konstantno pod stresom, masne rezerve talože se na području trbuha, u blizini jetre, što se s vremenom manifestira u obliku naglašenog trbuha.
ALKOHOLNI TRBUH
Okrugao trbuh, naglašenog prednjeg djela na predjelu pupka, manje na području oko struka, a najmanje na bokovima i bedrima, poznatiji kao trbuh oblika jabuke. Ovu vrstu trbuha uzrokuje kombinacija čestog ispijanja alkoholnog pića u kombinaciji s hranom bogatom ugljikohidratima. Prema istraživanju, žene koje jednom tjedno piju veću količinu alkohola sklonije su takozvanom alkoholnom trbuhu. Razlog nakupljanja masnih naslaga na ovom području je taj što su masne stanice vrlo osjetljive na promjene razine inzulina - hormona zaduženog za taloženje masnih naslaga. Šećer iz alkohola potiče lučenje inzulina zbog čega tijelo stvara dodatne zalihe masnoće. Isto tako, alkohol, posebno u kombinaciji s gaziranim pićem, vrlo je kaloričan i otvara apetit što također uzrokuje debljanje, piše Zadovoljna.hr.