Tomislav Mužek i Suzana Češnjaj oduševili publiku na festivalu Noctes Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama Foto: Mladen Šinko

Tomislav Mužek i Suzana Češnjaj oduševili publiku na festivalu Noctes Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama

Varaždinske vijesti | 7.9.2024. u 09:41h | Objavljeno u Društvo

Može li se zamisliti ljepši prizor od onoga kad dvoje ljudi, koje vežu najljepše emocije, pjevaju ljubavne pjesme na prekrasnoj pozornici arheološkog lokaliteta?

Na njemu su nekad pjevale nimfe, a jučer su se, poput najljepših bisernih perli, nizale poznate skladbe u izvedbi Tomislava Mužeka i Suzane Češnjaj.

U prvom dijelu izmjenjivale su se talijanske kancone koje su među najromantičnijima na svijetu, a u drugom su predstavljeni hrvatski autori, koje je publika prepoznala i nagradila pljeskom.

Ovaj koncert pod nazivom Love & Stars prvi je od ukupno tri koncerta, koji će se  održati ovoga vikenda na četvrtom izdanju Festivala Noctes Aquae Iasae. Početak svih koncerata je u 19:30, a ulaz besplatan.

Tomislav Mužek jedan je od najsvestranijih tenora svoje generacije, koji je debitirao 1998. godine, a do danas je imao prigodu nastupati na gotovo svim najvažnijim opernim pozornicama diljem svijeta među kojima su i La Scala u Milanu, Bavarska državna opera u Münchenu,
Opéra Bastille u Parizu, Teatro Real u Madridu, Bečka državna opera, Teatro Comunale u Firenci, Teatro San Carlo u Napulju, Opera u Zürichu, a jedan od slavnih dirigenata s kojima je radio je Zubin Mehta.

Na sceni zagrebačkog HNK-a debitirao je 2001. kao Alfredo u Traviati Giuseppea Verdija, a 2002. prvi put nastupa u HNK-u u Splitu, gdje se pod dirigentskim vodstvom Vjekoslava Šuteja predstavio kao Nemorino u Ljubavnom napitku Gaetana Donizzettija.

Za tu je ulogu 2003. dobio Nagradu hrvatskog glumišta, dok je za interpretaciju Fausta u istoimenoj operi ovjenčan 2009. godine nagradom hrvatskog glumišta i nagradom Vladimir Nazor.

Za svoje izuzetno umjetničko djelovanje u Semperoperi u Dresdenu tijekom proteklih dvadeset godina, Mužek je 2023. godine od zaklade Semperoper primio prestižnu nagradu “Rudolf Häussler”.

Suzana Češnjaj umjetnička je savjetnica Tomislava Mužeka. Bila je finalistica Lions Grand Prix natjecanja za mlade umjetnike u Rijeci i osvojila je 1. i 2. nagradu na regionalnom i državnom pjevačkom natjecanju.

Svoj operni debi imala je 2009. kao Despina u Mozartovoj operi “Cosi fan tutte”. Od tada redovito nastupa na koncertima diljem Hrvatske i inozemstvu.

Večeras pozornicu pod zvjezdanim nebom preuzima Harlequin Art Collective, hrvatski sastav komorne glazbe.

U njemu sviraju nagrađivani glazbenici; flautist Dani Bošnjak, trombonist Alan Bošnjak, Vibrafonist Šimun Matišić i harmonikaš Stjepan Vuger, a aranžmane je priredio Šimun Matišić. Djeluju od 2018. godine, a zasigurno će upravo zbog svoje specifičnosti izazvati interes publike.