Održano gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa, evo tko je bio najbolji

vv | 4.3.2023. u 14:53h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U varaždinskoj V. osnovnoj školi u subotu je u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Varaždin održano gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa na kojem su sudjelovali učenici I. osnovne škole, VI. osnovne škole, Osnovne škole Vidovec, Osnovne škole Sračinec i Osnovne škole Šemovec kao podmladak Crvenog križa te učenici srednje Gospodarske škole i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole kao mladež.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj pozdravio je natjecatelje i prigodno im se obratio, zajedno s organizatorima i domaćinima, ravnateljicom GDCK Varaždin Sandrom Mintas, predsjednicom Skupštine GDCK Varaždin Brankom Rodek i ravnateljicom V. osnovne škole Nikolinom Kovačić.

Gradonačelnik je uputio riječi podrške učenicima i njihovim mentorima koji su uložili velik trud kako bi ih pripremili za natjecanje.

- Crveni križ čiji ste članovi je humanitarna organizacija, a humanost je jedna od najvažnijih ljudskih osobina. Znanje koje ste stekli i koje ćete još steći je izuzetno vrijedno, ali nadam se da će u vašem životu biti rijetke situacije kada ćete ga morati upotrijebiti. Prema primjeru nedavnih potresa u Turskoj, ali i brojnih drugih nedaća u kojima se možemo zateći vidimo koliko je korisno i važno kad znaš kako reagirati i kako nekome pomoći. Želim vam puno uspjeha, da se najbolji od vas plasiraju dalje i predstavljaju naš grad i županiju i na državnom natjecanju. Sretno! – rekao je Neven Bosilj.

Prvo mjesto u kategoriji podmlatka osvojila je ekipa VI. osnovne škole s mentoricom prof. Valentinom Lukić, a u kategoriji mladeži ekipa Gospodarske škole s mentorom Tomislavom Vusićem.

Natjecanje se odvija na tri razine i to gradskoj, međužupanijskoj i državnoj, a provjerava se teorijsko znanje o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu te znanja i vještine iz pružanja prve pomoći. Znanje prve pomoći na natjecanju se pokazuje i na praktičnim radilištima s realistično prikazanim situacijama i ozljedama.

Cilj natjecanja je motivirati mlade za humanitarno djelovanje u zajednici, stvaranje osjećaja solidarnosti i formiranje stavova o potrebi odgovornog ponašanja prema sebi i drugima. Natjecanja mladih HCK održavaju se od 1996. godine i na njima je do sada sudjelovalo više od 120 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola.