Da se najčešće u kućanstvima jede meso može se zaključiti iz istraživanja koje su proveli magazin Ja TRGOVAC i agencija Hendal tijekom veljače na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.
Prema tome istraživanju svega 1,2 posto Hrvata ne jede meso, a gotovo četvrtina ispitanika (24,7 posto) ističe da meso jede svakodnevno, dok njih gotovo dvije trećine (64,9 posto) to čini nekoliko puta tjedno.
Ostali odgovori zauzimaju znatno manje udjele pa tako 6,8 posto ispitanih ističe da meso konzumira nekoliko puta mjesečno, a rijetko to čini njih 2,3 posto.
Koju vrstu mesa ljudi najčešće konzumiraju istraživanje je pokazalo da se radi o svinjetini. Nju najčešće konzumira 43,5 posto pa slijedi piletina pa teletina koju konzumira 7,8 posto ljudi, puretina s 5 posto te janjetina koju najčešće jede tek 1,4 posto konzumenata mesa.
Bez obzira što se svinjetina najčešće konzumira to ne znači da je ona konzumentima mesa i najdraža jer na pitanje koje meso najviše vole piletina je vodeća s 28,4 posto udjela na temelju čega se može zaključiti da većina ljudi ipak češće jede svinjetinu jer je jeftinija od drugih vrsta mesa. Teletinu voli 20,9 posto konzumenata mesa dok janjetinu njih 13,8 posto, divljač 2,1 posto i zečetinu 0,7 posto.
Kod suhomesnatih proizvoda najčešće se jede slanina (36,9 posto) pa kobasice (23,2 posto), šunka (11,3 posto) i pršut (10,1 posto), a potom dolaze parizer sa 7,1 posto, kulen s 5,1 posto i vratina s 2,8 posto, dok ostale suhomesnate proizvode najčešće jede tek 1,9 posto ispitanika. Da ne konzumiraju suhomesnate proizvode kaže pak 1,6 posto konzumenata mesa.
Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.