Sajam Expogast u Luksemburgu, u sklopu kojeg se održava i Svjetski kuharski kup, jedno od najprestižnijih svjetskih kuharskih natjecanja, završio je u četvrtak, 1. prosinca.
Sajam je i ove godine ponudio spektakularan kuharski i slastičarski show, predstavljajući svijet gastronomije i prikazujući najbolje od kulinarske umjetnosti. Više od tisuću kuhara i gastronomskih entuzijasta sa svih strana svijeta okupili su za ovu posebnu prigodu, a sajam je posjetilo više od trideset tisuća posjetitelja.
Osim što su posjetitelji zdušno bodrili sve ekipe, uživali su i u degustaciji svježe pripremljene jelovnike nacionalnih, juniorskih i catering timova koji su bili posluženi u potpuno popunjenim restoranima. Svjetski kuharski kup, jedno od najvećih svjetskih kulinarskih natjecanja, ove je godine proslavio 50. obljetnicu. Natjecanje te sajamske izlagače upotpunile su brojne kulinarske radionice, degustacije, konferencije i animacije.
Hrvatsku je na natjecanju predstavljalo 20 kuhara u tri tima. Hrvatska nacionalna kulinarska reprezentacija osvojila je brončanu medalju u kategoriji "Hladni stol". U istoj kategoriji diplomu je osvojio "Regionalni tim Varaždinske županije" dok je u catering kategoriji broncu osvojio "Chef hr – Community catering tim Croatia".
Timove u kategoriji "hladni stol" čine četiri kuhara, jedan slastičar i tri pomoćnika te na natjecanju ima zadatak pripremiti "hladni stol". Catering tim čini tri kuhara i jedan slastičar te na samom sajmu pripremaju menu od tri slijeda u 120 porcija.
Članovi Hrvatske kuharske reprezentacije:
Izbornik reprezentacije: Marinko Jurešić, Stella Maris, Plavalaguna d.d., Umag
Pomoćnici izborniku:
Ivan Đukić, Restoran Lipov hlad, Osijek
Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin
Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica
Članovi tima:
Ivan Ergović, slastičar, kapetan, Valamar Marea Suites, Valamar Riviera d.d., Poreč
Tomislav Greganić, Hotel Westin, Zagreb
Klaudio Mrkić, Turisthotel d.d., Zaton
Karlo Štorga, Restoran Bedem, Varaždin
Ivan Divković, Biološki edukacijski centar Virovi, Otok
Pomoćnici:
Patrik Prnjak, Restoran Atrium, Histring d.o.o., Pula
Antonio Tot, Hotel Lug, Baranja
Mark Kranjčević, Imperial park hotel, Vodice
Članovi Regionalnog tima Varaždinske županije:
Dario Rodeš, kapetan - Hotel Turist Varaždin, Restoran Nobel
Ivan Tomas - Gospodarska škola Varaždin, stručni mentor
Katarina Filipašić, slastičarka - Hotel Minerva Varaždinske Toplice
Amos Novak - Restoran Terbotz, Međimurje
Dino Veselić - Hotel Park Varaždin
Pomoćnici:
Ljiljana Sedlanić - Hotel Trakošćan
Dijana Ignac - Hotel Turist Varaždin, Restoran Nobel
Marija Šimunić – učenica Gospodarske škole Varaždin
Stručni stožer: Damir Crleni, Bojan Bohorč, Zlatko Novak, Marin Sambolek
Članovi Chef hr – Community catering tim Croatia:
Erich Glavica, kapetan, Restoran Fakin, Legrad
Alen Belić, kapetan, Restoran Fakin, Legrad
Armin Muratović, Danube Cruise Line, Basel
Vedran Blažević, slastičar, Do & Co avio and banquet International Catering, Frankfurt
Pomoćnici:
Leo Pejić, Holet Moxy (Marriott), Mannheim
Michael Glavica, Restoran Fakin, Legrad
Ceremonija zatvaranja završila je dodjelom nagrade za najbolju reprezentaciju, Nacionalni kulinarski tim Švicarske. Zajedno sa svima uključenima, Luxexpo s nestrpljenjem očekuje sljedeći EXPOGAST i 15. izdanje Svjetskog kuharskog kupa koje će se održati u studenom 2026., no prije toga hrvatski timovi nastupiti će i na kuharskoj Olimpijadi u Njemačkoj u veljači 2024. godine za čiji nastup su se već počeli pripremati.