SVEUČILIŠTE SJEVER Stručnjak iz V. Britanije predavao o medicinskom odgovoru na velike nesreće Foto: Sveučilište Sjever

SVEUČILIŠTE SJEVER Stručnjak iz V. Britanije predavao o medicinskom odgovoru na velike nesreće

Varaždinske vijesti | 5.7.2024. u 09:27h | Objavljeno u Društvo

Osnivač i savjetnik prehospitalnog zbrinjavanja za žurne službe u Velikoj Britaniji Robert Dobson ovih je dana boravio u Varaždinskoj županiji kao gost Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

U srijedu, 3. srpnja osnivač paramedika u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, nekadašnji savjetnik Ministarstva obrane za medicinsko zbrinjavanje unesrećenih u zemlji i svijetu, te organizator medicinskog zbrinjavanja na velikim sportskim događanjima u Londonu održao je predavanje u Sveučilišnom centru Varaždin kojem su nazočili uz nastavnike i profesore Odjela za sestrinstvo i predstavnici žurnih službi koje djeluju na području Varaždinske županije.

Sveuciliste_Sjever_Robert_Dobson_05072024_2.jpg

Dobson je istaknuo kako je u Hrvatskoj bio prvi put 2007. godine kada su članovi Londonske hitne pomoći bili u posjeti Slavonskom Brodu, te okupljene upoznao s načinom educiranja kako u području hitnih timova u Velikoj Britaniji kao i paramedika, razlikama i mogućnostima napredovanja, te izazovima s kojima se susreću medicinski djelatnici.

Sveuciliste_Sjever_Robert_Dobson_05072024_3.jpg

Predstavio je i nekoliko konkretnih velikih akcija u kojima je sudjelovao sa svojim timovima, od osiguranja velikih sportskih manifestacija do zbrinjavanja unesrećenih u velikim nesrećama u Ujedinjenom Kraljevstvu, Aziji, ali i u ostatku svijeta.

Sveuciliste_Sjever_Robert_Dobson_05072024_1.jpg

- Drago nam je da smo gospodina Dobsona imali priliku ugostiti na Sveučilištu Sjever i tako osigurati nadstandard u edukacijama i novim znanjima ne samo za naše profesore i predavače, već i pripadnike žurnih službi. Do posjeta gosta iz Londona došlo je na poticaj našeg nastavnika Zorana Žeželja i njihove suradnje. Iznimno je vrijedno što smo imali priliku čuti i doznati više o nekim od standarda u planiranju medicinskog odgovora na velike nesreće i pandemije, kao i iskustvima tečaja koji se provode pod vodstvom gospodina Dobsona u nizu svjetskih zemalja, pa i u Hrvatskoj - istaknula je pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg.

Sveuciliste_Sjever_Robert_Dobson_05072024_4.jpg

Tijekom boravka u Varaždinskoj županiji gost iz Londona, koji je i suautor vrijednih knjiga - "Medicinski odgovor na masovne nesreće" 2012. godine, "NATO udžbenik planiranja medicinskog odgovora na velike nesreće i pandemije" 2012.godine, "Medicinsko i operativno zbrinjavanje eksplozivnih i blast ozljeda" 2021. godine, kao i udžbenika pisanog za Sveučilište u Bangkoku "Zbrinjavanje velikih nesreća" 2021. godine susreo se i sa županom Anđelkom Stričakom, obišao Medicinsku školu u Varaždinu, Opću bolnicu Varaždin, Nastavni zavod za hitnu medicinu te Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.

>> Britanski stručnjak za hitnu medicinu u posjetu Varaždinskoj županiji

Sveuciliste_Sjever_Robert_Dobson_05072024_5.jpg