SVEUČILIŠTE SJEVER Kako se uspješno uključiti u najveći globalni program istraživanja i inovacija "Obzor Europa"

VV | 29.2.2024. u 10:30h | Objavljeno u Društvo

Na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, u utorak 27. veljače, organiziran je informativni dan o programu "Obzor Europa" ili popularno zvanom "Horizonu", najvećem programu Europske unije na području istraživanja i inovacija. Trenutačno se provodi program za razdoblje od 2021. do 2027. godine, a cjelokupni fond je težak 95,5 milijardi eura.

Program je predstavila Ivana Puljiz, pomoćnica ravnatelja za programe EU u području znanosti Agencije za mobilnost i programe EU, a predstavljanje je bilo namijenjeno akademskom i stručnom osoblju Sveučilišta Sjever, kao i svim ostalim zainteresiranim postojećim i potencijalnim korisnicima programa Obzor Europa. U prvome dijelu predstavljene su osnovne karakteristike programa, nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU-a te pravni i financijski aspekti prijave i provedbe projektnih prijedloga.

- Obzor Europa postoji više od 40 godina i riječ je o globalno najvećem programu za istraživanje i inovacije primarno namijenjen akademskoj zajednici, ali se u njega uključuju i razne udruge, mala i srednja poduzeća, instituti i drugi interesenti. Cilj nam je povećati vidljivost i razinu sudjelovanja na razini cijele Hrvatske jer što se tiče prolaznosti hrvatskih prijavitelja, ona je iznad europskog prosjeka, ali je ukupna razina sudjelovanja i količina povučenih sredstava puno manja, i to želimo unaprijediti. Želimo uvjeriti više kolega da se odvaže i uključe u program - kaže Ivana Puljiz iznoseći da smo u sadašnjem programskom razdoblju dosad povukli 89 milijuna eura, što je dosta malo.

Sve je okupljene na početku pozdravio rektor Sveučilišta Sjever prof. dr.sc. Marin Milković ističući da se dosad sa Sveučilišta Sjever prijavilo nekoliko projekata na "Horizon", ali nisu bili prihvaćeni. Za projekt, koji je dobio najveći broj bodova, na kraju nije bilo dovoljno sredstava. Stoga im je želja, ističe rektor, razviti vještine na višem nivou kako bi povećali mogućnost prihvaćanja projekata s obzirom da je riječ o prestižnom europskom fondu za dobivanje grantova za znanstvena istraživanja.

Prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju prof. dr.sc. Anica Hunjet također je istaknula da pozdravljaju svaku incijativu za uključivanje u EU programe, posebice od strane Agencije za mobilnost i programe EU. 

- Želimo zelenu tranziciju, kreativnost, inovativnost..., to su područja u koja bi se svakako rado uključili u svim našim područjima znanosti, budući da Sveučilište Sjever ima 31 studijski program i puno znanstvenih područja u kojima bismo mogli sudjelovati - istaknula je prorektorica.

Program "Obzor Europa" jako je složen te su predstavljena i njegova pojedinačna područja: Djelovanje Marie Skłodowska-Curie akcija (MSCA) i Širenje sudjelovanja i jačanje Europskog istraživačkog prostora (ERA), kao i posebna tematska područja; Klaster 1 – Zdravlje, Klaster 2 – Kultura, kreativnost i uključivo društvo, Klaster 4 – Digitalizacija, Industrija i Svemir, Klaster 5 – Klima, energija i mobilnost i Misija: Obnova naših oceana i voda do 2030. i Plan za tlo za Europu.