Subotu rezervirajte za podrum u varaždinskom Centru za mlade! Foto: Udruga mladih V.U.K.

Subotu rezervirajte za podrum u varaždinskom Centru za mlade!

Varaždinske vijesti | 13.12.2019. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je protekli tjedan službeno otvoren podrum varaždinskog Centra za mlade u Preradovićevoj ulici na broju 4, udruge korisnici u subotu, 14. prosinca, pripremaju nova događanja koja su besplatna i otvorena za sve.

Naime, Udruga mladih V.U.K., Filmsko-kreativni studio VANIMA i nuSynergetic pripremaju izložbu fotografija, muzičko-čitalački performans, dok će glazbeni dio zapapriti tri DJ-a.

U 19:30 sati bit će otvorena izložba nastalih radova s ovogodišnjeg XFO fotomaratona koji je u rujnu organizirala Udruga mladih V.U.K. u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin. Dvadesetak fotografa sudjelovalo je u natjecateljskom dijelu programa, dok je predavanje održao Petar Sabol, trenutačno najtrofejniji hrvatski fotograf, s više od 350 medalja iz zemlje i inozemstva.

Nakon otvaranja izložbe fotografija oko 20:15 sati slijedi muzičko–čitalački performans Makroorganizmi: U međuvremenu; u. Grupu Makroorganizmi trenutno čine Pavle Bojanić (glazba) i Bojan Krištofić (glas). Temeljna ideja performansa je umjetnička suradnja između dvojice autora koji uglavnom nemaju iskustva s medijem izražavanja onog drugog: Krištofić s glazbom, a Bojanić s tekstom, no upravo zato teže spojiti vlastite pristupe tekstu i glazbi, kako bi u tom raskoraku pronašli nove ideje i spoznaje.

Inspiriran tekstom, Bojanić improvizirano muziciranje na distorziranoj gitari s jednostavnim efektima (u smjeru noisea i ambijentalnog dronea), kombinira sa snimljenim loopovima nastalim metodom field recordinga na zagrebačkim mostovima, dok Krištofić dugi niz svojih kratkih poetskih zapisa čita osluškujući zvukovne vibracije, glasom i pokretom zaokružujući prostor izvedbe. Atmosfera kakvu nastoje postići glazbom i tekstom odražava makroorganizam grada koji je ovdje u središtu njihovog umjetničkog istraživanja.

Glazbeni dio programa starta nakon performansa kada počinje šašavi live DJ set koji priprema Amio. Posjetitelje očekuju lizalice i tobogani u obliku eksperimentalnih glazbenih brojeva. Dođite na zagrijavanje u podrum Centra za mlade, ulaz je besplatan!

XFO_Plakat_-_Podrum_CZM_14-12-2019.jpg