Što su otkrili varaždinski arheolozi tijekom nedavnih arheoloških istraživanja?

Igor Čolaković | 10.7.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Vrijedni nalazi iz varaždinske povijesti

Tijekom nedavnih arheoloških istraživanja koje su proveli arheolozi iz varaždinskog Gradskog muzeja u povijesnoj jezgri grada Varaždina, pronađeni su vrijedni nalazi - raznovrsni predmeti iz varaždinske povijesti od kojih neki sežu još u 15. stoljeće.

- Posljednjih mjeseci intenzivno smo se bavili terenskim radom, uglavnom probnim arheološkim istraživanjima i arheološkim nadzorima. Probna istraživanja, odnosno, sondiranja, provodili smo u Gospodarskoj zoni Brezje, unutar obuhvata arheološkog nalazišta Brezje. Riječ je o višeslojnom i bogatom arheološkom nalazištu na kojem imamo nalaze iz različitih prapovijesnih perioda te antike i srednjeg vijeka. Obavili smo i desetak arheoloških nadzora na području grada Varaždina i Varaždinske županije, koji se sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara obavezno provode tijekom svih zemljanih radova na zaštićenim kulturnim dobrima.

mia_koscak1.jpg

Arheološki nadzor radili smo primjerice, na trgu zapadno od palače Zakmardy u Habdelićevoj ulici, u podrumima Županijske palače u Varaždinu te u podrumu jugozapadnog, najstarijeg dijela varaždinske gradske vijećnice i u dvorištu tog arhitektonskog sklopa. Na tim lokacijama otkriveno je mnoštvo arheoloških nalaza, koje smo predstavili na predavanju koje je nedavno održano u sklopu „Srijede u muzeju“, kada smo i široj javnosti pokušali približiti rezultate tih istraživanja. Tom smo prigodom izložili i dio pokretnog materijala koji smo pronašli na tim lokacijama. Riječ je o materijalu koji je karakterističan za gradsku arheologiju, dakle, o velikim količinama ulomaka keramike, ulomaka staklenih posuda, pećnjaka, raznih metalnih predmeta.

mia_koscak_2.jpg

Tu veliku količinu pokretnog materijala sada moramo oprati i očistiti, sortirati i stručno obraditi, tako da je pred nama veliki posao. Kada završimo taj dio posla moći ćemo pristupiti i analizi prikupljenog materijala - istaknula je Mia Košćak, kustosica Arheološkog odjela varaždinskog Gradskog muzeja.

Cijeli razgovor pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...