SRIJEDA U MUZEJU Predavanje "Fragilnost društva" Nebojše Buđanovca Foto: Krešimir Đurić

SRIJEDA U MUZEJU Predavanje "Fragilnost društva" Nebojše Buđanovca

Varaždinske vijesti | 7.11.2022. u 09:20h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 9. studenoga, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održava se predavanje pod nazivom Fragilnost društva, koje je pripremio Nebojša Buđanovac, dipl. socijalni pedagog i psihoterapeut.

- Kaos, neizvjesnost, nestabilnost, nepredviđeni događaji, hiperpovezivanje, usamljenost, tjeskoba... bilo kojim od ovih izraza mogli bismo opisati ljudsko društvo u kriznim vremenima. Naučiti preživjeti i napredovati u neprekidnom i izazovnom okruženju je, u najmanju ruku, teško - navode organizatori.

Nassim Taleb 2007. objavio je knjigu "Crni labud: Učinak krajnje nevjerojatnog", koja se usredotočuje na suočavanje s neočekivanim i nepredvidivim događajima tijekom naših života. Ovaj istraživač i matematičar sa Sveučilišta New York nekako nas je prisilio prepoznati da smo navikli uzimati previše stvari zdravo za gotovo, ostavljajući malo mjesta faktoru kaosa, koji može promijeniti svako područje naše stvarnosti u svakom trenutku. Današnje je društvo na mnogo načina postalo fragilno – promatramo li ga sa sociološke, ekonomske, energetske, pedagoške, psihološke razine – dolazimo do istog zaključka. Predavanje će se usredotočiti na uzroke i simptomatologiju fragilnosti društva, prije svega sa psihološkog aspekta.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

O predavaču:

Nebojša Buđanovac, dipl. socijalni pedagog i psihoterapeut, vlasnik je obrta RONIN 1973 za psihoterapiju, edukacije i prijevode. Certificiran je u području kibernetike psihoterapije te edukator za krizne intervencije, za koje se osposobio preko Međunarodnog Crvenog križa. Više od 10 godina vodio je Tim za krizna stanja Društva Crvenog križa Varaždinske županije. Pohađao je i brojne druge edukacije u području transakcijske analize, realitetne terapije i strateškog planiranja. Jedan je od autora priručnika "Modifikacija ponašanja putem igre" za koji je 1997. dobio i Rektorovu nagradu. Ima višegodišnje iskustvo u stručnom radu s djecom, mladima i obiteljima u riziku, kao i u vođenju projekata, organizacije civilnog društva i rada sa studentima volonterima. Više od 30 godina volontira i radi u humanitarnim organizacijama (Crveni križ, Ambidekster klub, Anđeli čuvari, Udruga Igra itd.).