Srijeda u Muzeju posvećena "bistroj kaplji vrednijoj od zlata" Foto: GMV

Srijeda u Muzeju posvećena "bistroj kaplji vrednijoj od zlata"

Varaždinske vijesti | 10.3.2024. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 13. ožujka u palači Herzer organizira se razgled izložbe "Bistra kaplja vrednija od zlata", kroz koju će posjetitelje provesti autorica Nataša Mihinjač, kustosica na Etnografskom odjelu Gradskog muzeja Varaždin.

Ova tematska izložba, otvorena u prosincu prošle godine, posvećena je bogatoj vinskoj baštini i kulturi vina varaždinskog kraja, a njome je ujedno obilježena i 90. obljetnica osnutka Etnografskog odjela GMV-a iz kojeg je većina izložene građe.

Više od 300 izložaka pruža uvid u višestoljetnu vinsku i vinogradarsku povijest i tradiciju varaždinskog kraja, ali i poseban odnos njegovih stanovnika prema vinu, koje je do danas zadržalo status dominantnoga alkoholnog pića. Vino je nekad bilo dio svakodnevne prehrane, okrepa, ali i važan obredni rekvizit, neizostavan u slavljima i prastarim vinopijačkim običajima, a prodaja vina bila je pitanje egzistencije i često jedini izvor prihoda mnogim seljačkim obiteljima.

Autorica izložbe posjetitelje će upoznati s kompleksnom poviješću vina, njegovom kulturološkom, društvenom i ekonomskom važnošću, simboličkim značajem te tranzicijom od tradicionalnog načina uzgoja vinove loze i proizvodnje vina do suvremenog vinogradarstva. Uz to će predstaviti i izazove s kojima su se u prošlosti suočavali vinogradari, kao i stare autohtone sorte zastupljene na teritoriju Varaždinske županije te tradicionalne obrte i običaje vezane uz uzgoj vinove loze, proizvodnju i konzumaciju vina.

Vodstvo kroz izložbu započinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Svi koji neće imati priliku razgledati izložbu ove srijede, mogu to učiniti do 15. rujna, dokad je izložba otvorena.

gradski_muzej_varazdin_bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_08032024_1.jpg

gradski_muzej_varazdin_bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_08032024_2.jpg

gradski_muzej_varazdin_bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_08032024_3.jpg

gradski_muzej_varazdin_bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_08032024_4.jpg

gradski_muzej_varazdin_bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_08032024_5.jpg