SRIJEDA U MUZEJU Pero Magdić - hrvatski pravnik, političar i sokolaš Foto: VV arhiva; GMV

SRIJEDA U MUZEJU Pero Magdić - hrvatski pravnik, političar i sokolaš

Varaždinske vijesti | 12.9.2022. u 12:40h | Objavljeno u Društvo

Na "Srijedi u Muzeju", koja je na rasporedu 14. rujna, u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin (Franjevački trg 10) održava se predavanje o Peri Magdiću, hrvatskom pravniku, političaru i sokolašu.

Pero Magdić (Ogulin, 3. srpnja 1863. – Varaždinbreg, 23. rujna 1922.) studirao je pravo u Zagrebu, a pripravnički staž od 1890. godine odrađivao je u Varaždinu. Samostalno radi od 1898., kada je zatražio zavičajnost Slobodnoga i kraljevskoga grada Varaždina. To mu je omogućilo izlazak na izbore i rad u Gradskom zastupstvu.

Kao pravaš radio je protiv režima bana Khuen-Héderváryja, podupirao je Riječku rezoluciju, kao i osnutak Hrvatsko-srpske koalicije. Tijekom Velikog rata bio je varaždinski gradski načelnik, a od ožujka 1920. veliki župan Varaždinske županije te civilni povjerenik Međimurja.

Kao sportaš pokrenuo je rad Hrvatskog sokola u Varaždinu (1902.) i bio njegov doživotni starješina. Bio je i nakladnik nekoliko lokalnih oporbenih novina te autor kraćih putopisnih i političkih brošura. Doprinio je rastu i očuvanju hrvatske nacionalne svijesti u Međimurju, a njegov plakat iz studenoga 1918. godine "Na noge braćo – domovina nas treba!" smatra se jednim od najboljih domoljubnih plakata. Pero Magdić bio je otac desetero djece. Pokopan je na varaždinskom groblju.

Predavanje se priređuje uz 100. obljetnicu njegove smrti, a pripremili su ga upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu dr. sc. Vladimir Huzjan i muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak. Suorganizator je Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu.

Predavanje počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.

gmv_pero_magdic_najava.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci