Srijeda u muzeju: 7. Bijenale slikarstva - Marko Zeman (Psihodelična čajanka)

vv | 20.2.2024. u 19:02h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju 21. veljače otvaraju se dvije izložbe u tri galerijska prostora u Varaždinu.

Izložbu s odabranim radovima s nedavno održanog 7. Bijenala slikarstva Gradski muzej Varaždin priređuje u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Galerijom Kovačić Macolić, dok se samostalna izložba Marka Zemana organizira u okviru stalne suradnje GMV-a s Galerijom Zlati ajngel. Otvorenje obiju izložbi održava se u palači Sermage GMV-a s početkom u 19 sati, nakon čega se program nastavlja u Galeriji Zlati ajngel i završava u Galeriji Kovačić Macolić.

7. BIJENALE SLIKARSTVA (Izbor)
GMV Palača Sermage (Galerija umjetnina) / Galerija Kovačić Macolić

Gradski muzej Varaždin i ovog puta u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika ugošćuje izložbu radova ponajbolje hrvatske slikarske produkcije nastale u posljednje dvije godine, održane nedavno u okviru 7. Bijenala slikarstva u Domu HDLU-a u Zagrebu. Bijenale slikarstva nacionalna je likovna manifestacija posvećena bilježenju scene i pomaka u mediju slikarstva, pokrenuta s idejom predstavljanja trenutnog stanja hrvatskog slikarstva i sučeljavanja s aktualnim europskim slikarskim praksama. Hrvatska selekcija predstavlja širok presjek generacija koje aktivno oblikuju slikarsku scenu, od najstarijih autora i članova HAZU-a do onih najmlađih, koji stvaraju nove impulse.

Izložba u Varaždinu predstavlja izbor od 60-ak umjetničkih djela najistaknutijih autorica i autora, među kojima su: Grgur Akrap, Iva Zagoda, Helena Schultheis Edgeler, Mario Romoda, Jadranka Fatur, Mislav Tadić, Maša Barišić, Stjepan Šandrk, Bojan Šumonja, Željko Lapuh, Mihael Bađun, Zoltan Novak, Marina Mesar Oko, Mia Matijević Akrap, Josip Tirić, Zlatko Keser, Miro Vuco, Domagoj Rogina, Anita Kos, Valentina Supanz Marinić, Leonardo Budimilić Majnarić, Anabel Zanze, Andrej Tomić, Danko Friščić, Natalija Borčić, Predrag Todorović, Robert Šimrak, Pavle Pavlović, Mihaela Rašica i Marko Zeman.
Organizatori: HDLU, GMV i Galerija Kovačić Macolić. Izložba je postavljena za razgled do 24. 3. 2024. godine.

MARKO ZEMAN: Psihodelična čajanka
GMV Palača Sermage (Izložbeni salon) / Galerija Zlati ajngel

Izložba će biti predstavljena kao nastavak Zemanove prakse paralelnog izlaganja slikarskih i crtačkih radova. Pri nastanku svakoga novog ciklusa umjetnik istovremeno radi i u mediju slike i u mediju crteža, s tim da crtež uvijek prethodi slici. Na posljednjih nekoliko izložaba autor je uz slike izložio velik broj manjih crteža i skica, a sličan koncept bit će realiziran i ovom prigodom. Uz manje formate, predstavit će i crteže većih dimenzija izvedene u tehnici ugljena, olovke, tuša, pastela i grafita te nekoliko slika većih dimenzija u kombiniranoj tehnici na platnu. Izloženi radovi predstavljaju dijelove ciklusa Portreti, Psihodelična čajanka i Običnosti.

Marko Zeman (1975., Zagreb) nakon završene gimnazije studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Zlatka Kesera, a diplomirao je pod mentorstvom Zoltana Novaka 2010. godine. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Radio je kao stručni suradnik na Katedri za likovnu kulturu i grafički dizajn Grafičkog fakulteta u Zagrebu. Umjetnički je suradnik na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Član je HDLU-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Organizatori: GMV i Galerija Zlati ajngel. Izložba je u GMV-u postavljena do 24. 3., a u Galeriji Zlati ajngel do 10. 3. 2024. godine.

01_Zeman_Marko_Rad_br1.jpg

02_Zeman.jpg

Instagram_story.jpg