SRIJEDA U MUZEJU Knjiga Ribe rijeke Drave: jeste li znali da Drava ima 5 endemskih vrsta?

Varaždinske vijesti | 11.4.2023. u 13:20h | Objavljeno u Društvo

Drava ima vrstama najbrojniju faunu riba - u njoj obitava najmanje 70 vrsta, među kojima i pez endemskih vrsta dunavskog slijeva

U sklopu "Srijede u Muzeju" 12. travnja u palači Herzer (Gradski muzej Varaždin, Franjevački trg 10) održava se predavanje i predstavlja knjiga "Ribe rijeke Drave", objavljena u nakladi Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

Publikacija je nastala u okviru EU projekta "Razvoj i zaštita prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav" kao rezultat istraživanja ihtiofaune rijeke Drave u Varaždinskoj županiji provedenog tijekom 2021. godine na različitim tipovima vodenih staništa.

U knjizi je predstavljeno 45 vrsta, a poseban naglasak stavljen je na Natura vrste riba, kao i na endemske vrste dunavskog slijeva. Kako se u novije vrijeme djelovanjem čovjeka na prirodna staništa mijenjaju i zajednice riba, cilj ove publikacije je pridonijeti boljem poznavanju dravske faune riba, kao i osvijestiti važnost njihove zaštite i očuvanja.

Prema raznolikosti ihtiofaune Hrvatskoj pripada drugo mjesto u Europi, odmah iza Turske, koja ima znatno veći teritorij. U usporedbi s drugim rijekama u Hrvatskoj, Drava ima vrstama najbrojniju faunu riba. Noviji podaci ukazuju na to da u njoj obitava najmanje 70 vrsta riba, između njih i pet endemskih vrsta dunavskog slijeva: mladica, plotica, balonijev balavac, prugasti balavac i mali vretenac.

O knjizi i rezultatima istraživanja govorit će dr. sc. Mišel Jelić, kustos na Prirodoslovnom odjelu GMV-a i jedan od autora tekstova i fotografija.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

RIBE_RIJEKE_DRAVE_06042023.jpg