Špancirfest na svjetskoj glazbenoj sceni u Budimpešti Foto: TZ grada Varaždina

Špancirfest na svjetskoj glazbenoj sceni u Budimpešti

VV | 17.4.2023. u 17:11h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski najpoznatiji festival, Špancirfest, bio je proteklog vikenda dio svjetske glazbene scene zahvaljujući Budapest Ritmo festivalu, koji je od 12. do 15. travnja održan u Budimpešti, a na kojem je sudjelovala i voditeljica EU projekata u Turističkoj zajednici grada Varaždina, Dorotea Solomun.

BRitmo.JPG

Riječ je o jednom od najprestižnijih glazbenih festivala, na kojem se festivalskom tržištu predstavljaju pomno odabrani izvođači "world music“ scene, a služi za povezivanje festivala, producenata i samih izvođača. U sklopu festivala održane su i radionice na kojima su predstavnici poznatih europskih festivala razmijenili iskustva i ideje, a bila je to prilika da TZ grada Varaždina dodatno predstavi i promovira Špancirfest. Tema ovogodišnje konferencije bila je transformativna moć glazbe u sukobima, teškoćama, urbanim i društvenim promjenama, kao i našem mentalnom i fizičkom zdravlju, s naglaskom na "world music“.

BRitmo_3.jpg

TZ grada Varaždina sudjeluje u programu Ritmo festivala od prošle godine, kada je varaždinski Špancirfest odabran kao jedan od 20 festivala na natječaju "Festival Exchange“ u sklopu projekta MOST, financiranog iz programa Kreativna Europa. Tema projekta je povezivanje glazbenog "world music“ tržišta Balkana i ostatka Europe i to kroz suradnju umjetnika, festivala i institucija.

BRitmo_2.jpg

Ideja suradnje, kreirane kroz MOST je, između ostaloga, realizacija razmjene glazbenika pa će tako na ovogodišnjem Špancirfestu, zahvaljujući ovom projektu, gostovati odabrani "world music“ izvođači, promovirajući multikulturalnost i toleranciju.

BRitmo_1.jpg