Sofija Velkovska iz Prve gimnazije Varaždin osvojila broncu na Europskoj informatičkoj olimpijadi Foto: HSIN

Sofija Velkovska iz Prve gimnazije Varaždin osvojila broncu na Europskoj informatičkoj olimpijadi

Varaždinske vijesti | 27.7.2024. u 13:26h | Objavljeno u Društvo

Mlade hrvatske informatičarke i ove su godine na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke (European Girls' Olympiad in Informatics), koja se od 21. do 27. srpnja održala u Eindhovenu (Nizozemska), ostvarile sjajne rezultate, objavio je Hrvatski savez informatičara.

U konkurenciji 195 natjecateljica iz 56 zemalja učenice iz Hrvatske su osvojile dvije srebrne i dvije brončane medalje. Srebrne medalje osvojile su Lara Semeš i Maša Dobrić iz zagrebačke XV. gimnazije, a broncu su osvojile Sofija Velkovska iz Prve gimnazije Varaždin i Lana Škarica iz XV. gimnazije Zagreb.

- Temeljem izvrsnih rezultata Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici, Državnog natjecanja iz informatike, Hrvatske informatičke olimpijade i kvalifikacija tijekom izbornih priprema, Sofija Velkovska izborila je svoje mjesto u hrvatskoj reprezentaciji od četiri učenice na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke koja je održana u Nizozemskoj, od 21. do 27. srpnja. U pojedinačnoj konkurenciji Sofija je osvojila brončanu medalju. Čestitamo svim sudionicama, a posebno našoj Sofiji! - ponosni su na svoju učenicu u Prvoj gimnaziji Varaždin.

medalje_informaticka_olimpijada_HIS_27072024_2.jpg

Nastup mladih programerki na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara. Stručna voditeljica reprezentacije bila je Iva Tadić, a odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar.

EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 8 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskom jeziku Python ili C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja.