ŠKOLA ŠIMUNIĆ Za strane jezike nikad prekasno! Foto: Škola stranih jezika Šimunić

ŠKOLA ŠIMUNIĆ Za strane jezike nikad prekasno!

VV | 30.8.2022. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Škola stranih jezika Šimunić iz Varaždina osnovana je davne, 1991. godine. Osnovala ju je prof. Jasenka Šimunić koja je prije tri godine otišla u mirovinu, pa poznatu varaždinsku školu stranih jezika danas vodi Vesna Rukljić, profesorica engleskog jezika koja je dugi niz godina predavala na toj školi, a koja iza sebe ima bogato međunarodno iskustvo.

Ni u snu ne bi u školu, ali...

- Kad sam bila dijete, ni na kraj pameti nije mi bilo da bih radila u prosvjeti: majka mi je bila profesorica na Gimnaziji i bila je jako stroga i principijelna, čak je i u meni izazivala strah, iako mi nikad nije predavala. U to vrijeme nisam htjela biti netko koga se djeca boje! No ironično, ljubav prema jezicima odvela me upravo u tom smjeru. Nakon prve godine studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu otišla sam u London i tamo se zadržala duže od planiranog. Svoj boravak dobro sam iskoristila, položila sam najvišu razinu engleskog jezika, a odmah nakon toga upisala TEFL, tečaj za učitelja engleskog jezika te sam se zaposlila kao predavač engleskog jezika na jednoj od mnogobrojnih londonskih škola engleskog za strance, s kakvima Škola Šimunić danas surađuje u sklopu programa ljetnih tečajeva u Engleskoj - otkrila je ravnateljica Rukljić. 

UPISI U TIJEKU Škola stranih jezika - Šimunić/Ulica Baruna Trenka 23, Varaždin/tel. (042) 203-303; mob. 091/203-3023/e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite./www.skola simunic.hr

No, srce ju je, kaže, ipak vuklo natrag u domovinu, pa je nakon duže pauze nastavila studij u Zagrebu.

- Naravno, logičan slijed nakon toga bio je zaposliti se – u školi. Godinu dana “odstažirala” sam u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi da bih se vratila u svoj dragi Varaždin i zaposlila se u Školi Šimunić, gdje sam stekla neka od najljepših iskustava u radu u nastavi, ona s djecom i mladima. Od mamine “strogoće” nisam naslijedila gotovo ništa, ali sam, kao i ona, principijelna: trudim se dati najviše moguće, ali i puno tražim – otkriva ravnateljica Rukljić koja je 2016. godine predavala i u Irskoj, kamo ju je odvela obiteljska situacija.

daaaa.jpg

Ravnateljica Vesna Rukljić

- Zahvaljujući ranijem iskustvu u školi engleskog za strance, bez problema sam se zaposlila na školi koja nosi i titulu najstarije registrirane škole engleskog jezika za strance u Dublinu, The Linguaviva Centre, a koja je 2018. proslavila 40. godinu osnutka. Bilo mi je to jedno od najljepših iskustava u karijeri! Polaznici iz doslovce čitavog svijeta nađu se u istoj učionici, svatko govori svoj jezik, i ono što nas sve veže upravo je – engleski jezik - otkrila je ravnateljica Škole Šimunić i priznala kako joj je najveći izazov u karijeri bio upravo kada se u jednoj takvoj grupi nađu – apsolutni početnici!

- U takvim situacijama često moraš biti mađioničar – otkriva Rukljić kroz smijeh.

Od profesorice do ravnateljice

S obzirom da je 2019. godine osnivačica škole, prof. Šimunić odlazila u mirovinu, školu je predala u ruke nekome od povjerenja, kome je i sama bila dugogodišnji mentor i dobro poznaje njegov rad.

SIMUNIC_LOGO.jpg

- Kad je stigla ponuda za preuzimanjem škole, u prvi tren bila sam iznenađena, ali i počašćena. Unatoč tome što sam u radu u nastavi neizmjerno uživala, odlučila sam se okušati u nečem novom te sam prihvatila ponudu. Zahvaljujući upravo ljubavi prema podučavanju i danas vodim nastavu s nekoliko grupa, a i dan danas, kao od samog početka, najviše uživam u radu s djecom: imaju neiscrpnu energiju i u stanju su popraviti svaki loš dan - otkriva ravnateljica Rukljić i dodaje kako je biti ravnatelj novi izazov.

CAMBRIDGE CERTIFIKATI Škola Šimunić specijalizirana je za pripremu za polaganje međunarodno priznatih ispita u suradnji s Cambridge Univerzitetom i Goethe Institutom. - Važno nam je naše polaznike kvalitetno pripremiti i u tome smo, kao škola, izuzetno uspješni: prolaznost nam je 100%, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj još smo uvijek na vrhu po broju kandidata s tim prestižnim certifikatom - istaknula je ravnateljica Škole Šimunić.

- Biti ravnatelj obuhvaća mnoge segmente o kojima kao predavač ne razmišljaš, a posljednje dvije godine same po sebi bile su izazovne zahvaljujući pandemiji. No, iskustvo iz Dublina, gdje se nastava na daljinu izvodi već godinama, pomoglo mi je da se brzo snađem i preusmjerim naše profesore na novi način rada. Srećom, naši polaznici brzo su prepoznali da praćenjem nastave preko ekrana, ali u realnom vremenu ne gube gotovo ništa i lako su se prilagodili - otkrila je ravnateljica Škole Šimunić u kojoj traju upisi u novu školsku godinu.

indeksiraj-1.jpg

Jer, u Školi Šimunić strane jezike mogu učiti svi, od djece vrtićke dobi (4+) do umirovljenika. Ako još razmišljate gdje ćete upisati tečaj stranog jezika, odaberite školu s najstručnijim predavačima i reputacijom najviše kvalitete – Školu stranih jezika Šimunić.

JAPANSKI I HINDSKI! Tradiciju dugu 31 godinu nastavljamo bogatiji za novi egzotičan jezik: za sve ljubitelje indijske kulture u ponudi imamo i hindski jezik, a već 13. godinu zaredom kod nas je izuzetno popularan japanski: broj zaljubljenika u taj neobičan jezik i njegovu kulturu raste iz godine u godinu. Ne treba spominjati da su najpopularniji i najtraženiji ipak europski jezici, prvenstveno engleski, njemački i talijanski, dok francuskom, španjolskom, pa čak i ruskom popularnost također sve više raste - ističe ravnateljica Vesna Rukljić.

24846.jpg