Šest žena u projektu „Zaželi bolji život u Lepoglavi i Klenovniku“

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.6.2021. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

Zahvaljujući projektu „Zaželi bolji život u Lepoglavi i Klenovniku“ šest se žena iz skupine teže zapošljivih osoba, većinom s područja Grada Lepoglave, vratilo na tržište rada i u proteklih godinu dana zarađivalo svoj osobni dohodak dok je za 50-ak osoba u nepovoljnom položaju s područja Grada Lepoglave i Općine Klenovnik u tom periodu osigurana pomoć u kući te im je povećana kvaliteta života, naglašeno je na završnoj konferenciji projekta „Zaželi bolji život u Lepoglavi i Klenovniku" održanoj 15. lipnja 2021. u Lepoglavi.

- Kao gradonačelniku, moj je zadatak brinuti se o svojim sugrađanima. To se najbolje može ostvariti prepoznavanjem njihovih potreba te pronalaskom rješenja. Osobe koje trebaju našu pomoć i koje su je, njih 50-ak, zahvaljujući ovom projektu i dobile, većinom su starije životne dobi i lošijeg zdravstvenog stanja. Uz pružanje pomoći osobama u potrebi ovaj je projekt imao i svoju gospodarsku komponentu. Naime, omogućio je zapošljavanje šest žena iz skupine teže zaposlivih osoba - istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodavši da je provedbom ovog projekta Grad Lepoglava još jednom potvrdio da vodi brigu o svojim građanima te da zna realizirati europske projekte.

Projekt „Zaželi bolji život u Lepoglavi i Klenovniku“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine. Nositelj projekta i korisnik bespovratnih sredstava bio je Grad Lepoglava, a uz Općinu Klenovnik partneri na projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Ivanec i Hrvatski crveni križ – Zajednica udruga Društvo Crvenog križa Varaždinske županije. Vrijednost mu je bila 524.300 kuna, a trajao je 12 mjeseci.

Zadovoljan time kako je projekt odrađen i u kolikoj je mjeri pomogao potrebitima bio je i načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško.

- Ovakvi su projekti potrebni kako bi pomogli našim sugrađanima, no za njihovu nam je provedbu potrebna financijska pomoć s drugih razina – poručio je Blaško te izrazio spremnost Općine Klenovnik da bude partner Gradu Lepoglavi na nekom budućem sličnom projektu. Najbolja potvrda vrijednosti projekta došla je od samih korisnika koji su izrazili zadovoljstvo kvalitetom pružene im pomoći.

- Ne mogu izlaziti sama iz kuće i pomoć koju sam imala puno mi je značila. Sve što mi je bilo potrebno dobila sam od gerontodomaćica koje su mi dolazile. Bile su jako dobre i hvala im na svemu – poručila je Ljubica Auguštanec, jedna od korisnica pomoći u kući.

Kako su pomagale korisnicama opisala je gerontodomaćica Verica Hrandek.

- Kod korisnika smo dolazile ujutro. Donijele bi potrebne namirnice i lijekove. Po potrebi bi ih vozile liječniku, na poštu, banku ili ljekarnu. Počistile bismo po kući, a u zimi donijele i drva. Nekad su nam korisnici rekli da danas ne treba ništa raditi već da samo žele razgovarati. Razgovor im je puno značio - otkrila je Verica Hrandek.

Želja je Grada Lepoglave nastaviti s ovakvim sličnim projektima. Tako je Udruga umirovljenika Lepoglava, uz gradsku potporu te zajedno s partnerima, na natječaj prijavila sličan projekt no unatoč tome što je projekt zadovoljio sve uvjete i ostvario visoki broj bodova zbog manjka sredstava stavljen je na listu čekanja.

- Nadamo se da će se u okviru navedenog natječaja povećati alokacija sredstava te da će projekt ići dalje – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetivši da Grad Lepoglava već 15-ak godina, u suradnji s Društvom Crvenog križa Varaždinske županije, financira program pomoći starijim osobama odnosno rad jedne gerontodomaćice zaposlene na poslovima pomoći starijim osobama na području Grada Lepoglave.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci