Sedmero pčelara osvojilo zlatne medalje na 8. ocjenjivanju i izložbi meda Varaždinske županije

| 25.12.2018. u 20:05h | Objavljeno u Društvo

Sedam zlatnih medalja te po deset srebrnih i brončanih dodijeljeno je na 8. ocjenjivanju i izložbi meda Varaždinske županije održanom u petak, 21. prosinca, u Varaždinu.

Na Izložbi, koju je organiziralo Pčelarsko društvo Varaždin pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, ocjenjivali su se uzorci meda pčelara iz tri pčelarske udruge Varaždinske županije, a udruge dolaze iz Varaždina, Novog Marofa i Ludbrega. Daleko najviše bilo je uzoraka bagremovog meda, a uz njih po nekoliko uzoraka kestenovog, lipovog, cvjetnog i livadnog meda.

Najviše ocjene dobili su uzorci meda pčelara Nenada Šobaka, Stjepana Kušena, Ivana Blaška, Gorana Danka, Mirjane Liber, Ivana Fučkara i Pčelarstva Lončarek. Priznanja i zlatne žlice uručio im je zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je ujedno otvorio Izložbu.

- Čestitam vam na visokim ocjenama koje su potvrdile kvalitetu meda proizvedenog u Varaždinskoj županiji. Veseli i to što je, nakon stanke od tri godine koje nisu bile medne, ova Izložba ponovno organizirana, čime se nastavlja i čuva višestoljetna tradicija proizvodnje meda. Ponosni smo na sve veću potražnju za vašim medom, što je najbolji pokazatelj kvalitete vaših proizvoda, ali i rada pčela. To je iznimno važno ako se zna da je proizvodnja gotovo 90 posto hrane u svijetu vezana upravo uz rad pčela - rekao je zamjenik Paljak.

Na izložbi je pozdrave uputio predsjednik Pčelarskog društva Varaždin Goran Danko, a prisutan je bio i dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije. Inače, pčelarstvo je u varaždinskom kraju bilo razvijeno još u 16. stoljeću, a 1770. godine Antun Gruber iz Varaždina bio je odlukom Kraljevskog vijeća imenovan prvim učiteljem pčelarstva u Hrvatskoj.