Sajam Agra tradicionalno svjež već šezdeseti put

Varaždinske vijesti | 10.8.2022. u 18:39h | Objavljeno u Društvo

Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA u slovenskoj Gornjoj Radgoni na dane 20. do 25. kolovoza, s brojnim izlagačima i posjetiteljima proslavit će svoj šezdesetgodišnji jubilej u svijetlu najboljih sajamskih godina. Posjetitelje će oduševiti sa predstavljanjem vrhunskih poljoprivrednih tehnologija, sa mehanizacijom, opremom i sredstvima za poljoprivredu, šumarstvo, vinarstvo i proizvodnju hrane.

Stručnim vođenim izložbama životinja predstavit će vam najbolja uzgojna dostignuća i pozvati vas u raskošne sajamske vrtove s najboljim prirodnim praksama. Sajam će sve uvezati sa stručnim i društvenim događanjima te nazdraviti jubileju najboljim poljoprivrednim proizvodima, hranom i vinima.

Vrhunski izlagači ponudit će inovativna digitalna rješenja, najnoviju tehnologiju i vodeće svjetske brendove poljoprivrednih i šumarskih strojeva i opreme.

Na raspolaganju će biti sjeme, sadnice, sredstva za njegu i zaštitu životinja i biljaka, oprema za prehrambenu industriju i gastronomiju te ambalaža.

Predstavit će se vrhunski usjevi i prehrambeni proizvodi iz prehrambeno-prerađivačke industrije i dopunskih djelatnosti poljoprivrednih gospodarstava. Vinska dvorana ponudit će vrhunska vina te vinogradarsku i vinarsku opremu. Prikazati će se i bogati program izgradnje objekata za poljoprivrednu djelatnost kao i opreme za uređenje okućnica i okoliša stambenih objekata.

Zemlja partner sajma AGRA ove godine bit će Japan. Sajam AGRA, koji zajednički kreiraju vodeće institucije slovenske vlade, strukovne i ostale organizacije, obećava i druge zanimljive nacionalne i regionalne prezentacije.

Najbolje tradicije kao i nove prakse prikazati će stručne prezentacije govedarstva, konjogojstva, malih životinja te izložba autohtonih pasmina slovenskih domaćih životinja s ponudom poljoprivrednih proizvoda sa malih gazdinstava. Na sajamskoj Manježi će svakodnevno biti prikazane atraktivne revije domaćih životinja.

Praktične savjete pružit će vam svečano ukrašeni sajamski vrtovi, Permakulturni centar Pomurskog sajma s oglednim pčelinjakom, nasad park šume i nasad starih sorti jabuka i vinove loze.

Sadržajni naglasak će biti usmjeren na Europsku godinu mladih i Međunarodnu godinu ribarstva i akvakulture. Inovacije i digitalizacija privlačit će pažnju posjetitelja u smjeru poljoprivrede budućnosti.

Ekološka poljoprivreda i hrana iz naše blizine pokazat će put ka smanjenju posljedica klimatskih promjena, očuvanju bioraznolikosti i čistih vodnih resursa. Naglasci sajma ukazivati će na potrebu povećanje sigurnosti hrane, na jačanje sela, te na veću samodostatnost kroz dobro gospodarenje šumama i drvom.

Popratni i društveni program obilježit će natjecanje šumoposjednika u radu s motornom pilom, natjecanje u plesanju polke, demonstracija vođenja teladi koju će raditi najmlađi uzgajivači, susret starodobnih Steyr traktora i brojna druga sajamska događanja.

Srdačno vas pozivamo na jubilarnu proslavu!

AGRA U BROJKAMA

1750 izlagača
31 država
24.500 m2 izložbenog prostora u sajamskim halama
28.000 m2 vanjskih izložbenih površina
3.000 m2 izložba životinja
15.300 m2 pokusnih nasada, manjež
Ukupno 70.800 m2 izložbene površine

 

VRHUNSKI EKSPONATI S PODRUČJA POLJOPRIVREDE I PREHRANE

Na sajmu će tradicionalna svježina biti nadograđena vrhunskim eksponatima izlagača s područja poljoprivrede i prehrane među kojima će se naročito isticati digitalizacija i najnoviji priključci i uređaji za ratarstvo, voćarstvo, hortikulturu, stočarstvo i vinogradarstvo. Predstaviti će se vodeći svjetski brandovi poljoprivredne i šumarske mehanizacije, nova oprema i sredstva za proizvodnju hrane na ekološki prihvatljiv način, vrhunski proizvodi, jela i vina prehrambeno prerađivačke industrije kao i proizvodi iz dodatnih djelatnosti OPG-ova.

MEĐUNARODNA SURADNJA I NACIONALNA PREDSTAVLJANJA

Osim države partnerice, Japana, svoja nacionalna predstavljanja imat će Sjeverna Makedonija, Madžarska i Senegal. Međunarodni kooperacijski susret MEET4BUSINESS AGRA 2022 kojeg 24. kolovoza organiziraju Pomurski sajam i Mariborska razvojna agencija/Enterprise Europe Network privući će kupce i uvoznike koji su posebno zanimljivi slovenskim i vanjskim poduzećima.

NAJZNAČAJNIJE DRŽAVNE, KOMORSKE, GOSPODARSKE I STRUKOVNE ORGANIZACIJE I INSTITUCIJE

Na sajamskim prostorima, s izložbama, savjetovanjima i stručnim događanjima predstaviti će se najznačajnije državne, komorske, gospodarske i strukovne organizacije i institucije. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane predstavit će strategiju razvoja poljoprivrede u Sloveniji za razdoblje 2023 - 2027, nacionalni sistem opskrbe sa sigurnom i zdravom hranom, ekološku poljoprivredu i akvakulturu. Na sajmu će se, već tradicionalno, pod okriljem ministarstva predstaviti i obrazovni sustav Slovenije u području poljoprivrede i prehrane.
Nezaobilazni sudionici u nacionalnom i međunarodnom strukovnom povezivanju su Zadružni savez Slovenije i Poljoprivredno šumarska komora Slovenije, Gospodarska komora – Komora poljoprivredno prehrambenih poduzeća, te Obrtnička komora Slovenije. Zavod za šumarstvo Slovenije će organizirati natjecanje drvosječa - vlasnika šuma.

STRUČNE IZLOŽBE

Sajam AGRA prate izložbe najraširenijih slovenskih poljoprivrednih životinja u stajama, s atraktivnim prikazom istih na prostoru manježa. Tradicionalno, biti će vrlo bogata izložba goveda, konja, stoke sitnog zuba, malih životinja i riba. Kao posebna zanimljivost, biti će predstavljeni konji u sportskoj ulozi s preskakanjem prepreka.

Biti će organizirane i zanimljive radionice i vođeni pregledi na centralnom sajamskom vrtu, na permakulturnom vrtu, oglednom vrtu - Zeleni dragulji prirode kao i na trajnim nasadima hmelja, slovenskog izbora trsova, starih sorata jabuka, kao i u šumsko – parkovnom nasadu.

STRUČNA OCJENJIVANJA KVALITETE

Među važnije poslovno i kvalitativno poslanje Pomurskog sajma, pored organizacije sajma spada i organizacija stručnih ocjenjivanja kvalitete proizvoda. Objektivnost ocjenjivanja osigurava sastav stručnih komisija, u kojima ocjenjuju licencirani i priznati domaći i vanjski ocjenjivači kvalitete.

Zbog tih razloga, priznanja dobivena u Gornjoj Radgoni predstavljaju izvrstan alat tržišne komunikacije. Najbolja prilika za promociju nagrađenih proizvoda svakako je Međunarodni poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA na kojem se svečano dodjeljuju nagrade, organizirane su degustacije proizvoda, a svi rezultati objavljuju se u katalogu sajma u tiskanom obliku i na web stranicama.

Do sada pod okriljem sajma AGRA svoj epilog dobili su: Međunarodno ocjenjivanje mesa i mesnih prerađevina, Međunarodno ocjenjivanje mlijeka i mliječnih proizvoda, Međunarodno ocjenjivanje voćnih sokova, bezalkoholnih pića i embaliranih voda, Otvoreno državno ocjenjivanje vina Vino Slovenija Gornja Radgona i Ocjenjivanje meda s međunarodnim sudjelovanjem. Slijedi još Međunarodno ocjenjivanje poljoprivredne mehanizacije i opreme 19. – 20.08.

Hrvatski sudionici na međunarodnim ocjenjivanjima kvalitete AGRA 2022 postigli su značajne rezultate.

Označeno u