Sajam Agra tradicionalno svjež već šezdeseti put

Varaždinske vijesti | 10.8.2022. u 18:39h | Objavljeno u Društvo

Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA u slovenskoj Gornjoj Radgoni na dane 20. do 25. kolovoza, s brojnim izlagačima i posjetiteljima proslavit će svoj šezdesetgodišnji jubilej u svijetlu najboljih sajamskih godina. Posjetitelje će oduševiti sa predstavljanjem vrhunskih poljoprivrednih tehnologija, sa mehanizacijom, opremom i sredstvima za poljoprivredu, šumarstvo, vinarstvo i proizvodnju hrane.

Stručnim vođenim izložbama životinja predstavit će vam najbolja uzgojna dostignuća i pozvati vas u raskošne sajamske vrtove s najboljim prirodnim praksama. Sajam će sve uvezati sa stručnim i društvenim događanjima te nazdraviti jubileju najboljim poljoprivrednim proizvodima, hranom i vinima.

Vrhunski izlagači ponudit će inovativna digitalna rješenja, najnoviju tehnologiju i vodeće svjetske brendove poljoprivrednih i šumarskih strojeva i opreme.

Na raspolaganju će biti sjeme, sadnice, sredstva za njegu i zaštitu životinja i biljaka, oprema za prehrambenu industriju i gastronomiju te ambalaža.

Predstavit će se vrhunski usjevi i prehrambeni proizvodi iz prehrambeno-prerađivačke industrije i dopunskih djelatnosti poljoprivrednih gospodarstava. Vinska dvorana ponudit će vrhunska vina te vinogradarsku i vinarsku opremu. Prikazati će se i bogati program izgradnje objekata za poljoprivrednu djelatnost kao i opreme za uređenje okućnica i okoliša stambenih objekata.

Zemlja partner sajma AGRA ove godine bit će Japan. Sajam AGRA, koji zajednički kreiraju vodeće institucije slovenske vlade, strukovne i ostale organizacije, obećava i druge zanimljive nacionalne i regionalne prezentacije.

Najbolje tradicije kao i nove prakse prikazati će stručne prezentacije govedarstva, konjogojstva, malih životinja te izložba autohtonih pasmina slovenskih domaćih životinja s ponudom poljoprivrednih proizvoda sa malih gazdinstava. Na sajamskoj Manježi će svakodnevno biti prikazane atraktivne revije domaćih životinja.

Praktične savjete pružit će vam svečano ukrašeni sajamski vrtovi, Permakulturni centar Pomurskog sajma s oglednim pčelinjakom, nasad park šume i nasad starih sorti jabuka i vinove loze.

Sadržajni naglasak će biti usmjeren na Europsku godinu mladih i Međunarodnu godinu ribarstva i akvakulture. Inovacije i digitalizacija privlačit će pažnju posjetitelja u smjeru poljoprivrede budućnosti.

Ekološka poljoprivreda i hrana iz naše blizine pokazat će put ka smanjenju posljedica klimatskih promjena, očuvanju bioraznolikosti i čistih vodnih resursa. Naglasci sajma ukazivati će na potrebu povećanje sigurnosti hrane, na jačanje sela, te na veću samodostatnost kroz dobro gospodarenje šumama i drvom.

Popratni i društveni program obilježit će natjecanje šumoposjednika u radu s motornom pilom, natjecanje u plesanju polke, demonstracija vođenja teladi koju će raditi najmlađi uzgajivači, susret starodobnih Steyr traktora i brojna druga sajamska događanja.

Srdačno vas pozivamo na jubilarnu proslavu!

AGRA U BROJKAMA

1750 izlagača
31 država
24.500 m2 izložbenog prostora u sajamskim halama
28.000 m2 vanjskih izložbenih površina
3.000 m2 izložba životinja
15.300 m2 pokusnih nasada, manjež
Ukupno 70.800 m2 izložbene površine

 

VRHUNSKI EKSPONATI S PODRUČJA POLJOPRIVREDE I PREHRANE

Na sajmu će tradicionalna svježina biti nadograđena vrhunskim eksponatima izlagača s područja poljoprivrede i prehrane među kojima će se naročito isticati digitalizacija i najnoviji priključci i uređaji za ratarstvo, voćarstvo, hortikulturu, stočarstvo i vinogradarstvo. Predstaviti će se vodeći svjetski brandovi poljoprivredne i šumarske mehanizacije, nova oprema i sredstva za proizvodnju hrane na ekološki prihvatljiv način, vrhunski proizvodi, jela i vina prehrambeno prerađivačke industrije kao i proizvodi iz dodatnih djelatnosti OPG-ova.

MEĐUNARODNA SURADNJA I NACIONALNA PREDSTAVLJANJA

Osim države partnerice, Japana, svoja nacionalna predstavljanja imat će Sjeverna Makedonija, Madžarska i Senegal. Međunarodni kooperacijski susret MEET4BUSINESS AGRA 2022 kojeg 24. kolovoza organiziraju Pomurski sajam i Mariborska razvojna agencija/Enterprise Europe Network privući će kupce i uvoznike koji su posebno zanimljivi slovenskim i vanjskim poduzećima.

NAJZNAČAJNIJE DRŽAVNE, KOMORSKE, GOSPODARSKE I STRUKOVNE ORGANIZACIJE I INSTITUCIJE

Na sajamskim prostorima, s izložbama, savjetovanjima i stručnim događanjima predstaviti će se najznačajnije državne, komorske, gospodarske i strukovne organizacije i institucije. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane predstavit će strategiju razvoja poljoprivrede u Sloveniji za razdoblje 2023 - 2027, nacionalni sistem opskrbe sa sigurnom i zdravom hranom, ekološku poljoprivredu i akvakulturu. Na sajmu će se, već tradicionalno, pod okriljem ministarstva predstaviti i obrazovni sustav Slovenije u području poljoprivrede i prehrane.
Nezaobilazni sudionici u nacionalnom i međunarodnom strukovnom povezivanju su Zadružni savez Slovenije i Poljoprivredno šumarska komora Slovenije, Gospodarska komora – Komora poljoprivredno prehrambenih poduzeća, te Obrtnička komora Slovenije. Zavod za šumarstvo Slovenije će organizirati natjecanje drvosječa - vlasnika šuma.

STRUČNE IZLOŽBE

Sajam AGRA prate izložbe najraširenijih slovenskih poljoprivrednih životinja u stajama, s atraktivnim prikazom istih na prostoru manježa. Tradicionalno, biti će vrlo bogata izložba goveda, konja, stoke sitnog zuba, malih životinja i riba. Kao posebna zanimljivost, biti će predstavljeni konji u sportskoj ulozi s preskakanjem prepreka.

Biti će organizirane i zanimljive radionice i vođeni pregledi na centralnom sajamskom vrtu, na permakulturnom vrtu, oglednom vrtu - Zeleni dragulji prirode kao i na trajnim nasadima hmelja, slovenskog izbora trsova, starih sorata jabuka, kao i u šumsko – parkovnom nasadu.

STRUČNA OCJENJIVANJA KVALITETE

Među važnije poslovno i kvalitativno poslanje Pomurskog sajma, pored organizacije sajma spada i organizacija stručnih ocjenjivanja kvalitete proizvoda. Objektivnost ocjenjivanja osigurava sastav stručnih komisija, u kojima ocjenjuju licencirani i priznati domaći i vanjski ocjenjivači kvalitete.

Zbog tih razloga, priznanja dobivena u Gornjoj Radgoni predstavljaju izvrstan alat tržišne komunikacije. Najbolja prilika za promociju nagrađenih proizvoda svakako je Međunarodni poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA na kojem se svečano dodjeljuju nagrade, organizirane su degustacije proizvoda, a svi rezultati objavljuju se u katalogu sajma u tiskanom obliku i na web stranicama.

Do sada pod okriljem sajma AGRA svoj epilog dobili su: Međunarodno ocjenjivanje mesa i mesnih prerađevina, Međunarodno ocjenjivanje mlijeka i mliječnih proizvoda, Međunarodno ocjenjivanje voćnih sokova, bezalkoholnih pića i embaliranih voda, Otvoreno državno ocjenjivanje vina Vino Slovenija Gornja Radgona i Ocjenjivanje meda s međunarodnim sudjelovanjem. Slijedi još Međunarodno ocjenjivanje poljoprivredne mehanizacije i opreme 19. – 20.08.

Hrvatski sudionici na međunarodnim ocjenjivanjima kvalitete AGRA 2022 postigli su značajne rezultate.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci