Saborska zastupnica Martinčević na Međuparlamentarnoj konferenciji u Marakešu

Varaždinske vijesti | 16.6.2023. u 08:46h | Objavljeno u Društvo

Predsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe HS pri Interparlamentarnoj uniji, zastupnica Reformista Natalija Martinčević, sudjeluje na Međuparlamentarnoj konferenciji o međuvjerskom dijalogu koja se održava u marokanskom gradu Marakešu, a na kojem je prisutno oko 400 parlamentarnih zastupnika iz cijelog svijeta. 

Sudionicima se uvodno obratio Kralj Maroka, Muhamed VI i predsjednik IPU Duarte Pacheco koji su u svojim obraćanjima naglasili brojne krize s kojima se stalno susrećemo; političkim, ekonomskim, zdravstvenim i drugim, ali istovremeno ima i odlučnosti da se suoči s njima i krene u njihovo rješavanje

Zastupnica Martinčević je za vrijeme glavne rasprave imala posebno izlaganje o hrvatskim iskustvima i zakonodavnim rješenjima u vezi međuvjerskog dijaloga.

Naglasak je stavila na položaj pripadnika islamske vjeroispovijesti u RH koji su potpuno integrirani u hrvatski nacionalni korpus. Podsjetila je također i na veliku Konferenciju o međureligijskom i multietničkom dijalogu održanu u okviru predsjedanja RH Vijećem EU 2020. godine.

Govor zastupnice Martinčević primljen je s velikim odobravanjem, posebno od strane predstavnika zemalja s islamskom većinom stanovništva koji su i osobno čestitali zastupnici na izlaganju te na ustavnim i zakonodavnim rješenjima RH u vezi s ovim pitanjima.
 
Zastupnica Martinčević održala je i radni sastanak s veleposlanicom Republike Hrvatske u Maroku Jasnom Mileta.
Konferenciju su-organiziraju Interparlamentarna unija, Parlament Maroka u suradnji s Religijama za mir (Religions For Peace) i s potporom Saveza civilizacija Ujedinjenih naroda i marokanske Mohammadia ligom.