FOTO Sabor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije Foto: Z. Horvat

FOTO Sabor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije

vv | 23.6.2024. u 15:20h | Objavljeno u Društvo

U Lovačkom domu Šumski zec u Gačicama održan je Izvještajno-izboran Sabor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije.

Uz članove Podružnice, nazočila mu je i Marijana Breški, izaslanica ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda, izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i predsjednik udruge veterana 7. GBR Puma Robert Puja, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, pročelnica u gradu Ivancu Ljiljana Risek, predsjednik Gradskog vijeća Ivanca i veliki donator udruge Zdenko Đuras, potom Danijel Leskovar, načelnik PP Ivanec i izaslanik načelnika PU varaždinske Predraga Benčića, te predstavnici braniteljskih udruga; Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnica Varaždinske županije, udruga Specijalne jedinice policije PU Varaždinske "RODA", Udruga veterana 7. GBR Puma, udruga umirovljenika MUP-a Varaždin, Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije, HVIDR-a Varaždinske županije, HVIDR-a Ivanec i udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava.

Nakon himne „Lijepa naša“, Sabor je otvorio predsjednik Podružnice Branko Družinić i nazočne pozvao da minutom tišine odaju počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, preminulim u miru, te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Potom je pozdravio nazočne, te riječ dao Zvonimiru Grđan, članu Lovačkog društva Šumski zec, Margečan i voditelju Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec.

Grđan je u ime Lovačkog društva Šumski zec  i UDVDR Ivanec, kao domaćina, zaželio svima ugodan boravak, ujedno ih upoznao s poviješću Društva, dok je za Memorijalni centar Domovinskog rata prenio informaciju kako ga je u nešto više od pola godine razgledalo blizu 1100 posjetitelja, među njima gotovo polovicu čine školska djeca, što mu je i osnovni cilj. Te su brojke premašile čak i godišnji plan posjeta. Također, Grđan je ekskluzivno najavio kako u UDVDR Ogranak Ivanec traju pripreme za početak rada na knjizi, koja bi trebala biti dovršena do kraja ovoga mandata.

Zbog svojih ostalih obveza, u uvodnom se dijelu obratio i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, uz pozdrave svim nazočnima, istaknuo je dobru suradnju grada Ivanca s braniteljskim udrugama, navevši kako po provedenim aktivnostima prednjači UDVDR Ogranak Ivanec, te pohvalivši uređenje Memorijalnog centra domovinskog rata Ivanec.

Prije odlaska, Družinić je Batiniću, gradonačelniku Ivanca, jednom od domaćina 28. državnih susreta dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, uručio prigodan dar.

Potom je izabrano radno predsjedništvo, koje je pod predsjedanjem Ljudveka Cikača, preuzelo vođenje Sabora.

U svom početnom obraćanju Cikač je pozdravio sve, istaknuvši kako mu je zadovoljstvo što je UDVDR Ogranak Ivanec opet domaćin Sabora Podružnice, da se održava u periodu obilježavanja Dana grada Ivanca, te pozvao da posjete Ivanec u kojemu je tim povodom pripremljen sadržajan i bogati program. 

Potom je uslijedio izbor Kandidacijskog i Verifikacijskog povjerenstva, čiji je predsjednik Vjekoslav Modrić podnio je izvješće prema kojemu je nazočno 55, od 70 pozvanih delegata, te će sve donesene odluke biti pravovaljane.

Potom je predsjednik Branko Družinić podnio izvješće o radu u proteklom mandatu, tijekom kojega je provedeno više stotina aktivnosti, a uz obilježavanje sjećanja na domovinski rat i njegove žrtve, istaknuo je edukacije po školama Varaždinke županije, koje provode timovi Ivanec i Maruševec, potom brojne humanitarne djelatnosti, državne i županjske sportsko- rekreacijske susrete, obilazak bojišnica iz doba Domovinskog rata, aktivnosti na psihološkom osnaživanju hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, i brojne druge.

Josip Popijač je podnio Izvješće o radu Suda časti, a Zdravko Maltarski Nadzornog odbora. O sva se tri izvješća glasovalo objedinjeno, i prihvaćena su od strane delegata.

Potom je dana razrješnica dosadašnjem predsjedniku, potpredsjednicima, članovima Središnjeg i Nadzornog odbora, te Suda časti, te se prišlo izboru novoga vodstva.

Predsjednik Kandidacijskog povjerenstva Darko Miklošić iznio je prijedloge za članove novoga vodstva, te je nakon provedenog izbora, kako je izvijestio po završetku glasanja, još jedan mandat za predsjednika UDVDR Podružnice Varaždinske županije dobio Branko Družinić.

Potpredsjednici županijskih dragovoljaca i veterana u narednom će mandatu biti Ljudvek Cikač i Slavko Čečura. Sva tri prijedloga, svakog posebno, izglasali su svi delegati.

Potom je izabran Središnji odbor, čiji su članovi, uz predsjednika i potpredsjednike, u naredne 4 godine biti Josip Begović, Dražen Kavur, Stjepan Hižak, Božidar Babok, Tihomir Buden i Branko Posavec.

Nadzorni odbor izabrani su Zdravko Maltarski, Zvonko Cupar, Martin Lukavski, Tomislav Harambaša i Tihomir Davidović, a u Sud časti Dražen Vincek, Matija Toma, Višnja – Marija Kunić, Zvonko Grđan i Rajko Ćus. Za te je prijedloge 48 delegata bilo ZA, a sedam suzdržano.

Nakon Miklošićeve čestitke izabranima, novi-stari predsjednik Branko Družinić iznio je Plan i program rada za 2024. godinu, koji će biti baziran na aktivnostima iz proteklog perioda, plus 28. državni susreti Dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, koji će se održati 21. rujna u Varaždinu, Varaždinskim Toplicama, Ludbregu, Ivancu, Novom Marofu i Maruševcu, s time da će centralna svečanost, doček sudionika, gostiju i uzvanika, te proglašenje rezultata biti u Varaždinu.

Po prihvaćanju Plana i programa, uslijedio je svečani dio, u kojemu se za doprinos u radu i promociju udruge u proteklih godinu dana Zahvalnice dodijelile Ivici Falatu i Josipu Kosovcu iz Ogranka Novi Marof, Zlatku Premužiću i Stjepanu Posavcu iz Ogranka Maruševec, te Anđelku Biškupu iz Ogranka Ivanec.

U završnom dijelu obratili su se, u ime braniteljskih udruga, Damir Makovec, potom Robert Puja izaslanik župana Stričaka i predsjednik udruge veterana 7. GBR Puma, te Marijana Breški izaslanica ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda. Govornici su u svojim obraćanjima čestitali izabranima, te pohvalili brojne projekte koje provodi udruga u svim svojim ustrojstvenim oblicima, odnosno Klubovima i Ograncima.

To je ujedno bio i kraj službenog dijela Sabora, nakon čega je uslijedilo druženje uz prigodni domjenak.