REZERVART Urbano umjetnički centar na Dravi okupio samoodrživu zajednicu koja broji već 11 članova

| 14.3.2022. u 18:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Oko kipara Nikole Vudraga u nekadašnjem industrijskom pogonu na Dravi okupilo se desetak kreativaca i umjetnika u sklopu ambicioznog umjetničko-kulturnog projekta RezervArta. Dosad su organizirali izložbe, RezervArt festival te niz umjetničkih i kreativnih radionica, ali planovi su puno veći od toga. U galeriji RezervArta već je sagrađena mala pozornica te prostor za šank jer je ideja da se tu uredi klupski prostor s redovitim glazbenim programom i ugostiteljski objekt s rakijarnicom. Na taj bi se način stvorio dodatni “muving” oko RezervArta i Varaždinci bi mogli svakodnevno boraviti uz ovaj inspirativni prostor, a sanjaju i o organizaciji velikih glazbenih festivala na otvorenom, uz Dravu.

Dolazak (ili povratak) svjetski priznatog kipara Nikole Vudraga u rodni Varaždin bio je prava senzacija. Prije gotovo dvije godine u Varaždinu je otvorio atelje u bivšoj industrijskoj hali Aquatehnike uz Dravu, a s obzirom na kupce njegovih djela i brojne kontakte s europske umjetničke scene u Varaždin su počeli stizati galeristi, kolekcionari i art menadžeri iz cijele Europe. Dotad zapušten industrijski prostor, a i dio uredskih prostorija na katu, pretvoreni su u umjetnički atelje, galeriju i reprezentativan ured za primanje gostiju. Oko Vudraga se ubrzo počela okupljati i umjetnička ekipa te je pokrenut širi projekt RezervArta. Udruga koja okuplja kreativce i umjetnike raznih profila dosad je organizirala izložbe, kreativne i umjetničke radionica te prvi RezervArt festival u rujnu prošle godine. Iako još u povojima, riječ je o projektu s vrlo ambicioznim i detaljno razrađenim planovima koji bi Varaždinu mogli donijeti još jedan vrlo vrijedan element kulturne i turističke promocije.

- Ovo je zasad jedini urbano umjetnički centar u Hrvatskoj, kakav imaju isključivo razvijene zemlje. Varkom je iznajmljivanjem dotad zapuštenog prostora potaknuo širenje samoodržive zajednice koja broji već 11 članova. Iako su nas neki članovi morali napustiti, i dalje radimo na širenju i novim suradnjama. Djelovanjem u Varaždinu nastojimo ljude potaknuti na kreativno izražavanje, pružiti im znanje i vještine te obogatiti turističku ponudu i razviti se u jedinstven kulturno-umjetnički centar u ovom dijelu Europe - kaže Paula Banić, kiparica s iskustvom kulturnog menadžmenta koja je u Varaždin došla iz Zagreba privučena svime onime što bi se moglo izroditi iz ove umjetničke zajednice.

U RezervArt su dosad uselili uglavnom kreativci iz Varaždina i susjednih gradova (Ivanec, Ludbreg) iako je bilo i onih koji su došli iz Zagreba i Zadra. Među sadašnjim stanarima ima ponajviše kipara i glazbenika, ali i izrađivača gitara te jedan restaurator i tatoo majstor, a s obzirom na veliki zeleni prostor uz Dravu svoje ideje ovdje planira realizirati i Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj”. 

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.