Na vrtićkoj radionici svaki mališan umijesio svoj "varaždinski klipič"

vv | 19.10.2023. u 11:07h | Objavljeno u Društvo

Upoznali se s tradicijom i autohtonim proizvodima

U Dječjem vrtiću Varaždin, objekt Dravska, 16. listopada obilježen je Svjetski dan hrane. Svjetski dan hrane povezan je s obilježavanjem Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

- Svake godine obilježavamo navedene dane, ali ove godine željeli smo malo drugačiji pristup. Naime, kako već dugi niz godina surađujemo s vanjskim stručnjacima i udrugama, odgojiteljica Ela Božović pokazala je inicijativu da pozovemo Udrugu kuhara Varaždinske županije kako bi imali radionicu s djecom polaznicima objekta Dravska. Ugostili smo dvije kuharice, gđu. Mariju Kuzminski i gđu. Ljiljanu Sedlanić koje su sa svom djecom i odgojiteljicama prezentirale pripremu čuvenih „Varaždinskih klipiča“. Svako dijete je umijesilo svoj tradicionalni klipič, a drage kuharice su uz pripremu objašnjavale svoje postupke te pomagale djeci u izradi. Radionica izrade „Varaždinskog klipiča“ je bila veoma raspjevana, vesela i edukativna, a osmijesi na dječjim licima bili su veliki kada su kušali vlastiti klipič – istaknula je zdravstvena voditeljica DV-a Varaždin Petra Medved.

DV_Varazdin_radionica_Varazdinski_klipic_html_e482add44dab9aa2.jpg

Cilj radionice bio je upoznati djecu s nastajanjem kruha od samog zrna, upoznati ih s tradicijom i autohtonim običajima našeg kraja.

- Također smo željeli da se upoznaju sa žitaricama i zdravom hranom na koju stavljamo naglasak od kada imamo certifikat Healty Meal Standard. Tematske radionice djeci uvijek predstavljaju poseban doživljaj, a vjerujem da će im ova ostati u sjećanju – dodala je zdravstvena voditeljica DV-a.