Raymondu Rojniku odličje Viteza reda Umjetnosti i književnosti uručio francuski veleposlanik Foto: Varaždinske barokne večeri

Raymondu Rojniku odličje Viteza reda Umjetnosti i književnosti uručio francuski veleposlanik

vv | 16.2.2017. u 10:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ravnatelju Koncertnog ureda Varaždin i organizatoru Varaždinskih baroknih večeri Raymondu Rojniku u varaždinskoj je gradskoj vijećnici francuski veleposlanik u RH Philippe Meunier uručio odličje Viteza reda Umjetnosti i književnosti, koje je tom istaknutom varaždinskom djelatniku u kulturi dodijeljeno za „značajan doprinos obogaćivanju francuske kulturne baštine“. Republika Francuska prije dvije je godine bila zemlja-partner 45. Varaždinskih baroknih večeri, koje su bile i dio francuskog festivala Rendez vous, a Rojnik, kao organizator varaždinskoga baroknog festivala istaknuo se svojim radom i suradnjom sa izvođačima iz Francuske. Već 10 godina inače traje intenzivna suradnja Grada Varaždina, odnosno Koncertnog ureda s Francuskom na polju jazza, rocka, alternativne i moderne glazbe, kao i šansone čemu je značajno pridonio svojim radom ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

- Naravno da sam ponosan na ovo priznanje, posebice jer je to nagrada iz Francuske, koljevke kulture. Bio sam onaj koji je predlagao ljude koji su bili odlikovani, dobili razne nagrade i priznanja, a sada sam iskusio i priliku da ja dobijem priznanje. Bili smo dio Rendez vous festivala, odradili smo sjajan posao i mogu reći da sam ponosan na sve ljude i Varaždince, jer veliko je ovo priznanje za mali grad. Imali smo kroz godine susrete s francuskim glazbenicima svih vrsta, od eksperimentalne glazbe do francuske šansone, predivnih baroknih interpreta, izložbi, književnih večeri. Radit ćemo dalje na tome, jer imamo odličnu suradnju s Francuskim institutom i gradit ćemo dalje mostove kulture i suradnje - naglasio je nakon preuzimanja odličja Raymond Rojnik, dodajući kako su upravo zahvaljujući kulturi u Varaždinu i Varaždinskoj županiji krenuli intenzivniji gospodarski razgovori, pa već ima i primjera ulaganja investitora iz zemalja koje su bile partneri Varaždinskih baroknih večeri tijekom proteklog desetljeća.

Poručio je mladima kako je zanimljivo biti menadžer u kulturi i preporučio im da krenu u te vode. Francuski veleposlanik Meunier istaknuo je kako je Varaždin iznimno aktivan na području kulture.

- Imate vrlo bogatu kulturnu baštinu, a između ostalog tu je i dimenzija baroka, koji je prisutan i u Francuskoj u arhitektur i glazbi. Varaždin je 2015. pozvao Francusku kao partnera na Varaždinske barokne večeri i ekipa s kojom smo radili tijekom festivala bila je fantastična. Uspjeli smo jako dobro promovirati glazbu kako u Hrvatskoj tako i Francuskoj. Smatram da je kultura jedan od važnih aspekata širom Europe i treba ukazati da današnja Europa posjeduje element povijesti i kad razgovaramo o današnjoj političkoj Europi ne radi se samo o Europi kakva danas jest, već i o povijesti koja isprepliće tu cijelu Europu - naglasio je francuski veleposlanik Meunier.

Među dobitnicima odličja Viteza reda Umjetnosti i književnosti poznati su svjetski umjetnici Leonardo DiCaprio, Rudlof Nureyev, David Copperfield, Maria Schneider, George Clooney, Kylie Minogue i drugi.

Od hrvatskih umjetnika odličje su dobili slikar Josip Vaništa, pjevačica Tereza Kesovija, redatelj Ivica Buljan i varaždinska muzikologinja Zdenka Weber, koja je također nazočila uručivanju odličja u vijećnici, predstavnici kulturnog, političkog i društvenog života Varaždina, kao i Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskim baroknih večeri kojem su uzvanici u vijećnici čestitali na prethodnim odličnim festivalskim godinama varaždinskog baroknog festivala koji kroči prema pola stoljeća svog kontinuiranog održavanja.