INTERVJU Ravnatelj Glazbene škole Matačić o učenicima, izazovima, dogradnji škole...

Igor Čolaković | 17.9.2023. u 16:03h | Objavljeno u Društvo

Nakon fantastične prošle školske godine, ova će možda biti najizazovnija godina u programskom smislu.

Iza Glazbene škole u Varaždinu je iznimna školska godina, u kojoj su njezini učenici ostvarili niz uspjeha na državnim i međunarodnim natjecanjima. Protekle školske godine varaždinska Glazbena škola organizirala je i međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind & Brass, a sudjelovala je i u nekoliko europskih projekata. No, ravnatelj Glazbene škole mr. sc. Davor Matačić istaknuo je kako bi nova školska godina mogla biti još uspješnija i izazovnija za njezine učenike i nastavnike.

- Već ulaskom u našu školu može se osjetiti snaga ove institucije, njena posebna energija, radost i životnost. Ove školske godine uveli smo i novi predškolski program - malu školu klavira, tako da sada imamo i malu školu blokflaute, malu školu violine i malu školu klavira, ali i predškolski zbor, početnički solfeggio. U program je uključen i Orffov instrumentarij, a već i naši najmlađi učenici imaju mogućnost pjevati u našem zboru te sudjelovati u raznim događanjima, od koncerata i predstava do redovnih produkcija.

Koncert_Spancirfest__45_.jpg

Posebno me veseli upravo takav pristup u poučavanju najmlađih polaznika programa naše škole. No, još više veseli da unatoč konstantnom trendu smanjenja broja djece u prvim razredima osnovnih škola, mi svake godine upisujemo sve više djece i u predškolske i u osnovnoškolske programe, ali i u srednju glazbenu školu. Svake godine u osnovnu glazbenu školu, zajedno s našim područnim odjeljenjima, upisujemo stotinjak djece, što je rekordan broj učenika. Mislim da je to posljedica našeg dobrog i kvalitetnog rada. Umjetničko obrazovanje je vrlo kompleksno, ali je svakako vrijedno svakoga truda - naglasio je Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu.

Nesputana radost muziciranja

Kako biste ocijenili proteklu školsku godinu?

- Prošla je školska godina bila sjajna, naši su učenici nastupali na brojnim koncertima, na mnogim natjecanjima, na kojima su postigli zapažene uspjehe, ponovo smo održali i međunarodno natjecanje, imali smo sjajnu suradnju sa školom u Ravensburgu. Naš zajednički koncert snimala je i Hrvatska televizija i već ga je nekoliko puta emitirala u svom programu, što ponajprije dokazuje visoku kvalitetu izvedbe koja daleko nadmašuje uobičajenu školsku produkciju. Još je važnije da je varaždinska publika odlično prihvatila tu izvedbu na Korzu. To je ta posebnost našega grada koju naprosto obožavam. Naši su učenici nastupali i na nizu drugih priredbi i proslava u našem gradu, pa možemo s pravom reći kako je Glazbena škola važan segment glazbenog života Varaždina.

Glazbena_skola_u_Varazdinu.jpg

Našu školu polazi 850 učenika i uvijek možemo ponuditi kvalitetan i vrijedan programski sadržaj i za takve prigode. Ranije smo bili naviknuti na uobičajeni godišnji ritam, no on se je promijenio pa su naši učenici nastupali i tijekom ljetnih praznika. Ovoga ljeta smo primjerice, nastupili u programu koji je bio posvećen Ivanu Padovcu, nastupili su s Varaždinskim komornim orkestrom, pa na svečanom koncertu u povodu 30. godišnjice Varaždinske županije. Čini se kao da nam je nakon korone netko napokon skinuo lance i omogućio nam nesputanu radost muziciranja. Nakon fantastične prošle školske godine, ova će školska godina biti možda najizazovnija godina u programskom smislu za Glazbenu školu u Varaždinu. Očekuje nas niz međunarodnih suradnji, konačno se nadamo suglasnosti za izvođenje nastave jedinog instrumenta koji se u Varaždinu ne može učiti svirati – harfe, ali i uvođenje novih fakultativnih planova i programa. Od povijesnog značaja će biti potpisivanje ugovora s izvođačima koji će raditi na projektnoj dokumentaciji za obnovu i dogradnju kompleksa naše škole.

Visoka kvaliteta glazbenog obrazovanja

Jeste li zadovoljni s materijalnim uvjetima u Glazbenoj školi?

- Lagao bih kada bih rekao da su uvjeti u kojima radimo savršeni. Nekada je bilo dovoljno da učenik bude vrijedan i marljiv pa da i iz lošeg instrumenta izvuče maksimum. Ta su vremena definitivno iza nas. Stoga se jako trudimo da našim učenicima omogućimo najbolje uvjete i najveću moguću kvalitetu njihovog glazbenog obrazovanja. Iako je u fokusu obrazovnih politika već neko vrijeme STEM područje, mislim da je jako važno da u provođenju obrazovnih politika i programa ne izostavimo A, kao ART, dakle, obrazovne programe umjetničkog obrazovanja. Neke naprednije zemlje, na primjer Velika Britanija, u svoje su obrazovne politike uvele i u praksi oživotvorile pojam STEAM.

davot_matacic_1.jpg

Uvjeti u kojima radimo su vrlo dobri, posebice u odnosu na glazbene škole u nekim drugim dijelovima zemlje, od kojih su mnoge oštećene u potresima, ili na one koje rade u sredinama u kojima se ne prepoznaje važnost umjetničkog obrazovanja. Mi imamo tu sreću da radimo u sredini koja je i kroz povijest veliku pozornost posvećivala upravo glazbenom obrazovanju. Imamo i sreću da radimo u prekrasnom i jedinstvenom prostoru kakav je palača Erdödy. Doduše, posljednjih godina se sve više susrećemo s nekim ograničenjima, posebno sa zauzetošću naših dvorana i kabineta, pa i pojedinih instrumenata. Ne ide nam u prilog ni cjelodnevna nastava. Već sada učenici koji polaze jednosmjensku nastavu sve kasnije dolaze na nastavu u našu školu, pa se pitam kako će tek biti kada bude uvedena cjelodnevna nastava. Mi ćemo se nastojati prilagoditi tim novim uvjetima, jer imamo zaista fantastičan kolektiv, koji čine mladi nastavnici, a oni koji po godinama više nisu mladi, mladi su duhom, tako da ćemo vjerujem, prevladati i te teškoće vezane uz cjelodnevnu nastavu. Glazbena škola je specifična, jer iako radimo unutar obrazovnog sustava, mi smo zapravo praktično na tržištu, jer ovisimo o broju upisanih učenika.

Kako napreduje projekt obnove i dogradnje kompleksa Glazbene škole?

- O projektu uređenja i dogradnje naše škole već se godinama priča, međutim, službeno je taj proces započeo tek nedavno. Dogradnja je tema već godinama, ali smo tek nedavno uspjeli pobuditi interes javnosti i našeg osnivača, što je omogućilo da započnemo proces prijave projekta uređenja i dogradnje na natječaj. Neko vrijeme čak nisu bili ni otvoreni natječaji iz kojih bi financirali taj projekt. Projekt je sada dio Strateškog plana Varaždinske županije, što nam daje nadu da će on biti i ostvaren.

skola-gradi-skolu__2_.jpg

Sporazum s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisao sam krajem prošle godine, ove smo godine u suradnji s Razvojnom agencijom Varaždinske županije radili na pripremi dokumentacije za javnu nabavu, u međuvremenu smo dobili i dozvolu Vijeća za kulturna dobra Ministarstva kulture, koja nam omogućava da dio kompleksa na sjevernoj strani, koji nema povijesnu vrijednost, u cijelosti srušimo i da na tom mjestu interpoliramo novi, moderni i za nastavu primjeren objekt. Projekt će dakle, obuhvatiti energetsku obnovu palače Erdödy te proširenje i uređenje cijelog kompleksa. Sva projektna dokumentacija za ovaj složeni projekt trebala bi biti završena do kolovoza 2024. godine i nadam se da ćemo tada biti spremni za novi izazov pronalaska financijskih sredstava za realizaciju ove povijesne investicije - naglasio je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu.

Programski intenzivna godina Glazbene škole

Atraktivni europski projekti

U kojim će projektima sudjelovati Glazbena škola tijekom ove školske godine?

- Pred nama je programski vro intenzivna godina. Uskoro, u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri, doći će nam gosti iz Škole za mlade talente iz Den Haaga, koja djeluje pri Kraljevskom konzervatoriju, a s kojom smo ostvarili bliski kontakt kroz Erasmus projekt. Njihov ravnatelj je pokretač udruge Young Music Talent in Europe, čija je članica i naša glazbena škola. Članstvom u toj asocijaciji naša je škola uvrštena u prestižno društvo od dvadesetak najboljih glazbenih škola koje njeguju stručno, ali i opće obrazovanje. Učenici te škole će se pridružiti našim učenicima na koncertu na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima. Udruga bi sljedeće godine, u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri, svoju sjednicu trebala održati upravo u Varaždinu, a u naš grad će doći i najbolji učenici glazbenih škola okupljenih u toj udruzi, kako bismo zajedno pripremili koncert na Baroknim večerima, što bi mogla biti sjajna prilika da ponovo počnemo oživljavati međunarodnu ljetnu školu barokne glazbe i plesa, kakva je bila Aestas Musica.

Uskoro nas očekuje još jedan fantastični projekt, koji me izuzetno veseli - gostovanje učenika i profesora klavirskog odjela naše škole te dviju profesorica s teorijskog odjela - Petre Zidarić Györek i Nataše Maričić, u Parizu. Pariško sveučilište Sorbonne pozvalo nas je naime, da u dvorani Richelieu održimo koncert na kojem će učenici te profesori Marija Pavlović i Danijel Oto izvesti djela triju hrvatskih skladateljica - Dore Pejačević, Ivane Lang i Margarete Ferek -Petrić. Dan poslije, 27. listopada, kolegice Györek i Maričić će održati predavanje na međunarodnom simpoziju muzikologa, kada će o ženskom glazbenom stvaralaštvu govoriti upravo kroz prizmu ovih hrvatskih skladateljica.

U studenom ćemo se pripremati za već tradicionalni koncert koji radimo s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske, a u prosincu naši učenici putuju u Španjolsku, gdje će, u okvru Erasmus projekta, nastupiti na koncertu u Barceloni.

U 2024. nas očekuje novo međunarodno natjecanje Memorijal Jurica Murai, zatim priprema i sudjelovanje naših učenika u simfonijskom orkestru Alpe - Jadran, na poziv Konzervatorija iz Graza. Koncert će biti održan u Musikvereinu u Grazu, a pod ravnanjem maestra Juliana Rachlina orkestar će izvesti Mahlerovu Prvu simfoniju -Titan. Zahvaljujući odličnoj suradnji naše škole s varaždinskim Koncertnim uredom taj bi koncert trebao biti organiziran i u Varaždinu, u lipnju sljedeće godine. Nastavit ćemo i suradnju s glazbenom školom u Ravensburgu, ovoga puta na pripremi jednog atraktivnog mjuzikla.