Rang lista "najboljih" osnovnih škola - originalna i osebujna te krajnje upitna

| 11.6.2024. u 14:22h | Objavljeno u Društvo

Najbolja osnovna škola u Varaždinskoj županiji je OŠ Gustava Krkleca Maruševec, tvrdi Jutarnji list, koji je na temelju prosjeka ocjena učenika u 8. razredu i na maturi (4.r), točnije njihovoj razlici, napravio rang liste 859 škola po županijama, među kojima i 19 osnovnih škola iz Varaždinske županije.

Rang liste osnovnih škola napravljena je na originalan i osebujan način: uspoređivane su prosječne ocijene iz matematike te hrvatskog i engleskog jezika učenika, koji su 8. razred završili 2019., s uspjehom iz istih predmeta na maturi, vidljivih u Školskom e-rudniku.

A kako se točno radila usporedba? Od prosječne ocjene iz ovih predmeta u osnovnoj školi oduzimana je prosječna ocjena na kraju srednje pa su osnovne škole zauzimale mjesto ovisno ne na temelju prosjeka ocjena, već o dobivenoj razlici!?

Da se radi o krajnje upitnoj metodi vrednovanja osnovnih škola, vidljivo je već kod pozicioniranja prvih dviju škola u Varaždinskoj županiji.

Naime, učenici OŠ Gustava Krkleca imali su u 8. r. prosječnu ocjenu tri predmeta 4,07, a u srednjoj 2,75, dok su učenici IV. OŠ Varaždin imali prosjeke 4,27, odnosno 2,93. Međutim, unatoč tome što su učenici IV. OŠ imali veće prosjeke ocjena i u osnovnoj i u srednjoj školi (maturi), njihova je škola na drugoj poziciji jer je razlika prosjeka ocjena (1,34) veća od maruševečke škole (1,32)! No, što tek reći na to da je treća na rang listi VI. OŠ Varaždin, čiji učenici su imali veće prosjeke (4,38 i 2,99), a uz nju je još je niz osnovnih škola, čiji su učenici imali i više prosjeke ocjena u 8. razredu, koji su im pali u srednjoj pa je nejasno zašto ova razlika govoriti o (ne)kvaliteti osnovne…

Kako bilo,  ovi su rezultati, razumljivo, odjeknuli pozitivno, prije svega u školi, a onda i izvan njih.

(opširnije u tjedniku)

Označeno u