- Radimo iz osobnog zadovoljstva, ali i nastavljamo tradiciju obitelji Levak koju je pokrenuo djed koji se bavio preradom vina i destilata po uputama nekadašnjih njemačkih držitelja rudnika u Golubovcu, gdje je radio – kaže Renata Levak, nositeljica djelatnosti Destilerije Levak. Treća je to generacija u obitelji koja se kontinuirano bavi uzgojem voća i destilacijom rakije te se nedavno na Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda u Zagrebu okitila zlatom za šljivovicu i srebrom za pelinkovac. U Križovljanu kod Ludbrega obrađuju otprilike četiri hektara voćnjaka u kojem, u ekološkoj proizvodnji, uzgajaju prvenstveno krušku viljamovku i tepku, šljive bistrice i čačanke te stare sorte jabuka. Jedni su od prvih registriranih malih proizvođača rakija u hrvatskom trošarinskom sustavu i kako kažu, nastoje uskladiti cijenu i potražnju sa željama kupaca te se izboriti za svoje mjesto na hrvatskom tržištu, nezaštićenom od nekvalitetnih žestica iz uvoza i raznih ad hoc proizvođača koji u tom poslu vide brzu i laku zaradu.
- Loša rakija može se prodati samo jednom, a mi od 90-ih godina prošlog stoljeća svoju rakiju prodajemo pod brandom koji nosi naše prezime. Dakle, ne neko no name marketinško ime koje se pompozno pojavi na tržištu, traje godinu dana i naglo nestane. Želja nam je da proizvodi naše robne marke postanu sinonim kontinuirane kvalitete za hrvatske prirodne voćne rakije za što imamo sve preduvjete jer iste radimo isključivo iz voća iz našeg okružja – kaže Renata...
Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...