Pučka meteorologija: Što nam pretkazuju hladni dani i snijeg oko Martinja? Foto: ilustracija / Pixabay

Pučka meteorologija: Što nam pretkazuju hladni dani i snijeg oko Martinja?

Varaždinske vijesti | 14.11.2017. u 08:49h | Objavljeno u Društvo

Iako meteorologija pomoću raznih suvremenih metoda i uređaja sve preciznije predviđa vremenske prilike, još uvijek u svakodnevnom životu često možemo čuti pučke izreke o vremenu.

U pučkoj meteorologiji prognoze se najčešće temelje na vremenskim prilikama koje vladaju na određene dane, a uglavnom su to vjerski blagdani. Tibor Martan, dipl. etnolog, otkrio nam je tako nešto više o blagdanu sv. Martina, jednog od glavnih vinogradarskih svetaca, koji se slavi 11. studenoga.

- Blagdan svetog Martina sadržajno je bogat tradicijama. Na blagdanskom stolu trebala se naći pečena guska ili martinski kokot kuhan s domaćim rezancima na juhu. U bačve s vinom se toga dana dodavalo i soli kako od vina ne bi boljela glava, a u kletima je cijele noći morala biti upaljena luč, jer se prema navadi te noći trebalo čuti i svijetliti da Martin ne ukrade vino - opisao je Martan neke od običaja i dodao kako je malo poznato da je blagdan sv. Martina bio i dan za pretkazivanje vremenskih prilika pa se pomoću vremenskih prilika na taj dan pokušavalo odrediti trajanje nadolazeće zime, kao i količina snijega koji će pasti te njegovo zadržavanje.

- Pojava nižih temperatura, studenog vjetra, kiše pa i pahulja snijega oko blagdana sv. Martina bili su sigurni predznaci duge i oštre zime s mnogo snijega koji bi mogao se zadržati sve do kraja mjeseca travnja, točnije do blagdana sv. Jurja. U Madžarevu kod Novog Marofa bila je poznata i izreka: Martinski sneg do Jurjeva ne prejde! – istaknuo je Tibor Martan.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci