Prostor u mašti: Učenici Druge gimnazije Varaždin osmislili nadogradnju svoje ṣ̌kole

vv | 24.6.2024. u 20:30h | Objavljeno u Društvo

Učenici Druge gimnazije Varaždin uspješno su završili projekt „Prostor u mašti“, koji je za cilj imaokroz kreativni i interdisciplinarni pristup osmisliti funkcionalna rješenja za prostore unutar njihove škole na način da kombiniraju matematičke i likovnevještine kako bi se stvorio prostor koji je ne samo funkcionalan, već i estetski privlačan.Sredstva za provedbu projektadobivena su putem Natječaja zapoticanje rada s nadarenim učenicima od strane MZOS-a.

U provedbi projekta sudjelovale su učeniceHana Keretić, Kiara Klarić, Klara Jelenski, Klara Jerbić, Lamia Knezoci, Lana Kipa, Lara Mavrek, Petra Sajko i Sara Hrženjak pod mentorstvom profesorice likovne umjetnosti Terezije Mlinarić i profesorica matematike Vlatke Drvarić i Danke Jelenčić.

Učenici su odlučili usmjeriti svoje napore na nadogradnju vlastite škole, Druge gimnazije Varaždin, kako bi zadovoljili potrebe za dodatnim prostorima koji nedostaju.  Među najvažnijim potrebama istaknuli su se:čitaonica za miran rad i proučavanje literature,teretana za fizičku aktivnost i sportske aktivnosti, prostor za druženje koji bi omogućio učenicima opuštanje i socijalizaciju,knjižnica kao centralno mjesto za pristup knjigama iistraživački rad,prostor za predavanja i predstave za razne školske događaje i prezentacije te kao najčešće i najbitnije kantina koja bi osigurala ugodan prostor za obroke i pauze.

Aktivnosti kojima su se učenice bavile povezivale su likovnu umjetnost, matematiku i arhitekturu.Neke od aktivnosti koje su se provodile unutar projekta su: osmišljavanje dogradnje škole, radionice u kojima su učenice radile prikaz u 3D i tlocrtno, smještaj dogradnje u mjerilo, korištenje digitalnih alata i programa za obradu nacrta i slika,osmišljavanje matematičkih zadataka... U sklopu projekta provedena je i izvanučionička nastava u Koprivnicu, posjet Gimnaziji FranGalović kaoprimjeru moderne arhitekture. Također je ostvarena i suradnja s Društvom arhitekata Varaždinske županije.

Po završetku projekta učenice su predstavile rezultate projektaVijeću učenika Druge gimnazije, ravnateljici i ostalim zainteresiranim učenicima i nastavnicima. Predstavljanju projekta prisustvovala je i arhitektica Valentina Fištrek iz DAV-a koja je pohvalila rad učenika i istaknula važnost ovakvih projekata, ne samo za školu, već i za širu zajednicu.

Projekt je imao značajan utjecaj na učenikekoji su razvili svoje tehničke i umjetničke vještine, kao i samopouzdanje i sposobnost timskog rada.

PROJEKT_Prostor_u_masti.jpg

Ucenicki_radovi_1.jpg

Ucenicki_radovi_2.jpg