Prošla godina uspješna za ekipe izviđača varaždinskog "Siriusa" Foto: OI Sirius

Prošla godina uspješna za ekipe izviđača varaždinskog "Siriusa"

Varaždinske vijesti | 22.2.2018. u 15:46h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Na 31. godišnjoj Skupštini varaždinskog Odreda izviđača "Sirius", održanoj 17. veljače, novi članovi dali su obećanje poletaraca, odnosno izviđački zavjet, čime su stekli pravo na nošenje izviđačke uniforme i marame te postali punopravni članovi izviđačke udruge te svjetskog skautskog pokreta.

U drugom dijelu Skupštine, kojoj su osim punoljetnih članova s pravom glasa, kao gosti prisustvovali i svi ostali članovi udruge, uglavnom djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te mnogi roditelji, pročitano je programsko, financijsko i materijalno izvješće za 2017. godinu od čega vrijedi izdvojiti organizaciju četverodnevnog zimovanja na Kalniku, devetodnevno šumsko logorovanje u sklopu 10. Smotre Saveza izviđača Hrvatske u Kamanju, dvodnevni izleti na Ravnu Goru, Grebengrad, Ivanšćicu i Koprivnicu, jednodnevni izleti u Čakovec, Čevo, Grebengrad, Dravski park i Zagreb te organiziranje Regionalnog tečaja naobrazbe i Regionalnih susreta voditelja na Ham-Pokojcu.

Tradicionalna akcija "Ulicama Varaždina" imala je dobar odaziv s 330 izviđača iz desetak izviđačkih udruga sjeverozapadne Hrvatske, a u sklopu nje su održane Jesenske igre poletaraca regije Sjever. Članovi Odreda sudjelovali su na još nekoliko akcija koje su organizirale druge izviđačke udruge ili Savez izviđača Hrvatske (Betlehemsko svjetlo, JOTA, Igrajmo se Zdravo i Đeboree u Zagrebu, SOV u Dugoj Resi, iSpot u Đurđevcu, Regionalni susret brđana u Vodicama...). Mladi voditelji su educirani na regionalnom tečaju te Susretu operativnih voditelja na Sljemenu.

Ekipe Odreda izviđača "Sirius" sudjelovale su na više izviđačkih orijentacijskih natjecanja. Dvije ekipe mlađih izviđača sudjelovale su na "Đeboreu" u Zagrebu. Jedna mlađa ekipa sudjelovala je na Državnom izviđačkom višeboju (DIV) na Kreševom brdu iznad Omiša gdje je osvojila 9. mjesto u ukupnom poretku. Na istom mjestu održavalo se i Državno izviđačko orijentacijsko natjecanje (DION) gdje je starija ekipa osvojila 8. mjesto u ukupnom poretku. Ekipa mlađeg uzrasta i ekipa starijeg uzrasta sudjelovale su na Zagrebačkom orijentacijskom natjecanju. Mješovita ekipa brđana ponovo se natjecala na Novembarskim susretima u Banja Luci gdje je po drugi puta osvojila 2. mjesto u ukupnom poretku.

Kao možda najveći uspjeh mlađih i nešto starijih ekipa u 2017. godini mora se spomenuti uspješan nastup na Državnoj izviđačkoj olimpijadi (DIO) u Kamanju na kojem je sudjelovala jedna starija ekipa, dok su na Izviđačkom olimpijskom višeboju (IOV) sudjelovale četiri mlađe ekipe. Odlične rezultate ostvarile su mlađe ekipe pa je tako u ukupnoj konkurenciji od 36 ekipa iz cijele Hrvatske osvojeno 1. i 2. mjesto u orijentacijskom krosu, 1. mjestu u disciplini brzinskog paljenja vatre te 3. mjesto u signalizaciji. U ukupnom plasmanu u kojem se zbrajaju rezultati svih pet disciplina IOV-a najbolje ekipe Siriusa ostvarile su 4. i 7. mjesto od 36 ekipa. Ekipa starijih izviđača ostvarila je ukupno 10. mjesto u vrlo jakoj konkurenciji od 29 ekipa.

U 2017. godini Odred izviđača "Sirius" provodio je nekoliko projekata od kojih su najveći "Pripreme i nastup 3. družine Pozoj na 10. Smotri SIH-a" koji je podržao Grad Čakovec, "Eko-Scout-edukacija o zaštiti prirode" koju su podržali Varaždinska županija i Grad Varaždin te projekt "Scout Search - snalaženje u prostoru - u gradu i prirodi“, podržan od strane Grada Varaždina.

Tijekom Skupštine najmlađim članovima su uručena Priznanja za pridržavanje temeljnih principa skautizma tijekom prošle godine, dok su starijima uručena priznanja Saveza izviđača Hrvatske za 10 i 20 godina stalnog rada u izviđačkoj organizaciji. Svima prisutnima su putem kraćih filmova predstavljene protekle aktivnosti u 2017. godini te najveća aktivnost u 2018. godini, šumsko logorovanje u Daruvaru.

odred_izvidjaca_sirius_varazdin_2.JPG