Promocija Gradskog groblja Varaždin na godišnjoj konferenciji ASCE u Dublinu Foto: Parkovi Varaždin

Promocija Gradskog groblja Varaždin na godišnjoj konferenciji ASCE u Dublinu

Varaždinske vijesti | 12.10.2016. u 18:04h | Objavljeno u Društvo

Udruga znamenitih groblja Europe (ASCE - The Association of Significant Cemeteries in Europe), dio koje su i varaždinski Parkovi, obilježila je ovih dana 15 godina svojeg rada na očuvanju značajnih groblja Europe, njihovoj promociji kao važnog dijela baštine, povijesti i kulture te na podizanju svjesnosti naših građana o važnosti značajnih groblja.

Na godišnjoj konferenciji koja se ove godine održavala u Dublinu, a domaćin koje je bio Glasnevin Trust, dao se osvrt na projekte ove organizacije, vodeće takve u Europi. Stotine profesionalaca, znanstvenika i pripadnika akademske zajednice iz područja arhitekture, povijesti, umjetnosti, menadžmenta, informacijskih tehnologija i iz ostalih područja aktivno je svih tih godina sudjelovalo u razvoju, razmjeni iskustava i najboljih praksa u upravljanju značajnim grobljima, stvaranju sinergije među članovima i radu na projektima kojima je cilj očuvanje značajnih groblja Europe.

Preko sastanaka, konferencija i zajedničkih projekata ova organizacija je postala vodeći autoritet za groblja u Europi. Njezin rad i dalje će, uz fokus na očuvanje značajnih groblja, biti usmjeren na omogućavanje boljeg razumijevanje europske povijesti i baštine te na otvaranje groblja europskim stanovnicima na jedan drugačiji način, a ne samo kao mjesto osjećaja i sjećanja.

Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je "Conflict, memoralisation and reconciliation", a sudionici konferencije posjetili su i groblje u Dublinu, Glasnevin Cemetery, te Glasnevin Cemetery muzej. Glasnevin Cemetery muzej, od svojeg otvorenja 2010.godine, dobio je brojne prestižne nagrade poput Best International Museum (London, 2011), Thea Award (California, 2011), Kenneth Hudson Awards (Portugal, 2012).

Sudionici ovogodišnje konferencije imali su jedinstvenu priliku, po prvi puta, vidjeti tehnologiju budućnosti, ecoLation, koja će se uskoro u gradovima Irske i Velike Britanije koristiti na sahranama. Umjesto uobičajene sahrane u lijesu ili kremacije, ova nova tehnologija nudi ekološki i etički prihvatljivu alternativu. Koristi termičke procese za ubrzavanje postupka razgradnje kakav se godinama događa u zemlji i u samo par sati napravi ono što bi priroda radila godinama. Rezultat postupka su organski ostaci, a proces ne koristi kemikalije niti proizvodi otpadne plinove.