Premijera dokumentarnog filma "Štafeta smrti" 18. listopada u kinu Gaj

Varaždinske vijesti | 17.10.2018. u 14:01h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskom gradskom kinu Gaj, 18. listopada, održat će se premijera filma „Štafeta smrti“ redateljice Nade Prkačin s početkom u 18 sati. Premijeru filma organiziraju udruge proistekle iz Domovisnkog rata s područja Varaždinske županije i Pučko otvoreno učilište Varaždin.

Dokumentarni film „Štafeta smrti“ podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od Marinaca. Od 11 hrvatskih branitelja koji su te nedjelje iz okupiranih Bogdanovaca krenuli u proboj sa civilima, danas su živa samo dvojica, Ivica Jurčan i Đuro Kovačević.

- Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili preživjeli, ali teško ranjeni sudionici „štafete smrti“. Smisao filma je podsjetiti na hrabrost hrvatskih branitelja i nesebično žrtvovanje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku bez obzira na kojim su se hrvatskim bojišnicama nalazili - pojasnili su organizatori.

Uvod u ovu dramatičnu priču ispripovijedat će živi akteri događaja Ivica Jurčan i Đuro Kovačević, a glazbenim točkama prisutne će u priču uvesti tamburaški sastav „Biseri“ Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Varaždin.

- Ovim putem pozivamo hrvatske branitelje i građane da nazoče premijeri u Varaždinu u kino-dvorani Gaj, a ulaz je za sve slobodan - poručili su.

Varaždin_1.jpg