Predstavljena "Kuharica lepoglavskog kraja": Izvorni recepti, ali i suvremeni načini pripreme i posluživanja Foto: Varaždinska županija

Predstavljena "Kuharica lepoglavskog kraja": Izvorni recepti, ali i suvremeni načini pripreme i posluživanja

Varaždinske vijesti | 18.12.2022. u 10:00h | Objavljeno u Društvo

Na prigodoj svečanosti u Lepoglavi predstavljena je "Kuharica lepoglavskog kraja" koja sadrži način pripreme 29 jela. Neka od njih predstavljena su u izvornom obliku, a dio na način na koji se mogu pripremati i posluživati u današnje vrijeme.

- Izvornost okusa i vrijedni ljudi koji čuvaju tradiciju obavezuju nas da kroz prezentaciju i pripremu jela lepoglavskog kraja sačuvamo posebnosti gastronomije Lepoglave, Varaždinske županije i Hrvatske - navodi autor kuharice, chef Damir Crleni koji je tijekom predstavljanja kuharice istaknuo da je tijekom rada na njoj došao do spoznaje da je lepoglavski kraj bio bogat, ne samo težačkim jelima već kvalitetnim namirnicama, zahvaljujući činjenici da je Lepoglava bila sjecište putova, što je utjecalo i na kvalitetu jela koja su se tu spravljala.

predstavljanje_lepoglavske_kuharice_17122022_1.jpg

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić napomenuo je kako su pavlini i generacije čipkarica itekako zaslužni za bogatu baštinu kojom se Lepoglava ponosi.

- U tu baštinu spada i gastronomija lepoglavskog kraja koju predstavljamo ovom kuharicom. Naša gastronomija nešto je što također, s ponosom, možemo ponuditi svima koji dolaze u naš grad - istaknuo je Škvarić.

predstavljanje_lepoglavske_kuharice_17122022_4a.jpg

Predstavljanju kuharice nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek koji je istaknuo da je u kuharici zapisana tradicija povezana s budućnošću.

- Nadam se da će restorani i ugostitelji preuzeti jela iz kuharice i uvrstiti ih na svoje menije - poručio je pročelnik Vincek.

predstavljanje_lepoglavske_kuharice_17122022_4b.jpg

Kuharica je rezultat suradnje Varaždinske županije, kao nakladnika, i Grada Lepoglave, kao sunakladnika, kao i rada suradnika među kojima i KUD-a Lepoglavski pušlek čijom se inicijativom krenulo u zaštitu izvornosti jednog od jela koji u kuharici zauzima posebno mjesto – Mlinčanog kolača.

predstavljanje_lepoglavske_kuharice_17122022_6.jpg

Prvi korak u zaštiti izvornosti Mlinčanog kolača uspješno je odrađen registriranjem žiga kojim se obilježava štiteći njegov naziv i vizualni identitet. O tome je na predstavljenu kuharice govorila predsjednica KUD-a Lepoglavski pušlek Štefica Bizek.

- Nekad nas je bilo sram reći da jedemo Mlinčani kolač, a danas, kada ga predstavljamo na brojnim manifestacijama i prigodama, slušamo samo riječi oduševljena i hvale onih koji ga kušaju - otkrila je Štefica Bizek istaknuvši da je za takav rezultat važno Mlinčani kolač pripremati sa srcem i dušom.

predstavljanje_lepoglavske_kuharice_17122022_2.jpg

predstavljanje_lepoglavske_kuharice_17122022_3.jpg

predstavljanje_lepoglavske_kuharice_17122022_5.jpg

predstavljanje_lepoglavske_kuharice_17122022_7.jpg

predstavljanje_lepoglavske_kuharice_17122022_8.jpg

predstavljanje_lepoglavske_kuharice_17122022_9.jpg

predstavljanje_lepoglavske_kuharice_17122022_10.jpg

predstavljanje_lepoglavske_kuharice_17122022_11.jpg